Nära 700 präster anklagas för övergrepp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Nära 700 katolska präster i Illinois anklagas för övergrepp mot barn.

Delstatens allmänna åklagare sågar de interna utredningar som kyrkan hittills genomfört.

Tidigare har kyrkan själv uppgett att 185 präster utreds, men en utredning som inleddes i augusti fann ytterligare cirka 500 misstänkta personer och totalt 685 anklagas nu.

”Genom att välja att inte grundligt undersöka påståenden har den katolska kyrkan misslyckats med sin moraliska skyldighet att ge överlevande, församlingar och allmänheten en fullständig och exakt redovisning av allt sexuellt olämpligt beteende som involverar präster i Illinois”, säger delstatens allmänna åklagare Lisa Madigan i ett uttalande.

Utredningen i Illinois föranleddes av anklagelser mot över 300 präster i Pennsylvania. Där ska omkring 1 000 barn ha utsatts för övergrepp inom kyrkan under flera årtionden. Och i oktober inledde för första gången federala myndigheter en utredning om övergrepp som begåtts av präster.

”Den här utredningen har redan visat att den katolska kyrkan inte klarar av att kontrollera sig själv”, säger Madigan om utredningen i Illinois.

Chicagos ärkestift, det största inom katolska kyrkan i Illinois, säger att man visst utrett alla anklagelser om övergrepp.

”Sedan 2006 har vi namngett präster mot vilka det kommit underbyggda påståenden om övergrepp, och 2014 släppte vi mer än 20 000 dokument från dessa prästers akter”, heter det i ett uttalande.

Men Lisa Madigan menar att dessa anklagelser inte utretts tillräckigt, om ens alls. Bland förklaringarna om varför man inte vidtagit åtgärder nämns bland annat att den utpekade har avlidit eller redan avgått.

Publicerad:

LÄS VIDARE