Även en prinsessa blir ledsen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-01

Tyskarna dyrkar prinsessan Madeleine.

För många av dem är vårt kungahus lika mycket deras.

Men tyska veckotidningar är inte lika fulla av beundran. Påstådda graviditeter, otrohetshistorier och romanser kan knäcka vem som helst. Tro inte att Madeleine är oberörd – lögner gör ont även för en prinsessa.

För första gången någonsin stämmer svenska hovet ett tidningsförlag. Prinsessan Madeleine, 27, har i flera år kunnat läsa om sig själv i tyska tidningar. Påstådda otrohetshistorier och graviditeter kan låta som något att rycka på axlarna åt. Så uppenbara lögner.

Och som prinsessa är hon väl van vid att bli omskriven?

Jag vet att Madeleine ofta varit väldigt ledsen över de skvallret. Hon har precis som många andra unga tjejer haft perioder där uppmärksamhet gör ont. Då man inte vill bli pratad om eller tittad på.

För Madeleine har situationen varit extra sårbar eftersom det ingår i hennes uppgift att vara just det – omskriven och tittad på.

Många tyskar betraktar Madeleine som sin egen prinsessa. Utan egen kung blir drottning Silvia med sina tyska rötter och hennes döttrar ett fascinerande inslag. Kopplingarna till Tyskland är många. Drottning Silvias pappa Walther var tysk och det var även kungens mamma, prinsessan Sibylla.

Hans syster prinsessan Birgitta är gift med tyske prins Johann Georg av Hohenzollern. I det bernadottska släktträdet finns många fler tyska inslag.

Lögnerna drabbar först och främst en enskild person. Det är det viktigaste i det här sammanhanget.

I andra hand drabbar det den kanske mest svenska symbol vi har, kungahuset.

Det var därför hovet bestämde sig för att lämna in en stämningsansökan.

Förhoppningsvis kan de fyra miljonerna i skadestånd bli en känslomässig upprättelse för Madeleine.

ANNONS