Nord- och Sydkorea brottar sig mot enighet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nord- och Sydkorea vill tillsammans göra koreansk brottning till kulturellt världsarv. Arkivbild.
Foto: Yun Jai-Hyoung/AP/TT
Nord- och Sydkorea vill tillsammans göra koreansk brottning till kulturellt världsarv. Arkivbild.

NYHETER

Koreansk brottning vill göra napolitansk pizza och turkiskt visselspråk sällskap på Unescos lista över kulturella världsarv. I ett försök att fortsatt närma sig varandra har Nord- och Sydkorea nu valt att göra en gemensam ansökan till FN-organet.

Till en början hade länderna skickat in separata ansökningar för den traditionella sporten, men väljer nu att gå samman.

– Det faktum att båda har gått med på att slå ihop sina respektive ansökningar är unikt, säger Unesco-chefen Audrey Azoulay i ett uttalande.

Brottningsstilen, känd som ssirum i Nordkorea och ssireum i Sydkorea, har utövats på festivaler i århundraden. Nationella tävlingar hålls fortfarande på båda sidor av gränsen under chuseok, den traditionella skördefestivalen.

– Den här registreringen, med en gemensam ansökan, utgör ett historiskt första steg på vägen till en koreansk försoning, säger Audrey Azoulay.

Sporten har vissa likheter med sumo, men börjar med att två tävlande står på knä, antingen i sand eller på en matta, och tar tag i en rem som är lindad kring motståndaren. Målet är att tvinga ner den andra tävlande på marken.

Andra som ansökt om att komma med på listan över kulturella företeelser är parfymtillverkningen i den franska staden Grasse och den irländska sporten hurling.

Publicerad:

LÄS VIDARE