Alla vill ha hjälp från luften – fyra plan finns

Av: Fanny Westling, Mikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

KÅRBÖLE/STOCKHOLM. Människor har tvingats från sina hem av flera stora skogsbränder som rasar runtom i Sverige.

I natt lämnade sista evakueringsbussen Kårböle i Ljusdal – det senaste samhället att tömmas.

– 1901 är huset byggt. Jag är född -34. Det är knepigt. Det är min morfar som har byggt huset och allt omkring, säger Sture Ericsson, 84.

Nu ska två italienska och två franska vattenbombplan stoppa brändernas framfart.

Under onsdagen brann det på över 40 platser i Sverige. Värst drabbade är Gävleborg, Dalarna och Jämtland.

I trakterna kring Ljusdal har ett flertal områden och samhällen evakuerats när röken och elden kommit för nära. Långt in i Hälsingeskogarna ligger byn Kårböle.

Här hänger röken tungt över det lilla samhället som under onsdagskvällen fick order om att alla invånare ska ha lämnat sina hem innan klockan 08.00 på torsdagsmorgonen.

På kvällen syns ett stort, grått rökmoln bara några kilometer bort och ser ut att komma närmare byn. Röklukten är kraftig. 

Gunilla Ericsson, 81, lämnar sitt hem tillsammans med sin man Sture Ericsson, 84:

– Det är därför vi åker. Men man är mer rädd om livet, säger Gunilla.

 Gunilla och Sture Ericsson lämnar sitt hem i Kårböle.
Foto: STEFAN JERREVANG
 Gunilla och Sture Ericsson lämnar sitt hem i Kårböle.

Aftonbladet träffar makarna vid avspärrningen som satts upp utanför Kårböle vid evakueringsvägen, länsväg 296, ut ur byn där Sture föddes 1934 och som nu är sommarboende.

– 1901 är huset byggt. Jag är född -34. Det är knepigt. Det är min morfar som har byggt huset och allt omkring, han var byggmästare på den tiden, säger Sture. 

Vad har ni tagit med er?

– Vi har plockat med oss det viktigaste för vi hoppas vara tillbaka om en vecka, säger Sture.

– Foton, gamla papper på huset. En gammal klocka efter min farmor.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORT

Tvingas bort under högsäsong

Jamshid Barahimi driver hotell i en 1800-talsbyggnad i Kårböle som han nu kommer tvingas lämna.

– Jag har varit här sedan 1996, 22 år. Det är jobbigt att behöva lämna efter så lång tid. Jag har aldrig haft ledigt under en sommar eftersom jag alltid har jobbat under sommaren, det är högsäsong för oss, säger han.

Jamshid och hans fru väntar in i det sista med att lämna byn. 

– Vi har packat men vi väntar till sju på morgonen innan vi åker härifrån. Det är bara lite väskor med småsaker som man behöver för några dagar. Vi flyttar till Ljusdal under tiden, säger han

Han säger att han har flera fastigheter i byn och att han är orolig för hur det kommer se ut när de kommer tillbaka.

– Vi har ju både vårt boende och vårt jobb här. Brinner det ner har vi förlorat allt, säger Jamshid.

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVANG

Franska och italienska plan

Under dagen har ett av de två italienska vattenbombningsplanen som kommit till Sverige för att bekämpa bränder varit i Ljusdalsområdet där det brinner på fem olika platsen.

– Vi håller vissa begränsningslinjer och kommer genomföra vissa släckförsök, säger Mats Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten i Ljusdal.

Under torsdagen hoppas han att de kan få ytterligare hjälp från ovan då två brandflyg, från Frankrike, kommer till Sverige.

– Vi räknar med att få någon typ av hjälp från luften i morgon, men vi vet inte i vilken omfattning, säger Mats Nilsson.

Det svåraste för räddningstjänsten är att förutspå vart vinden blåser. I Ljusdal i Gävleborg har blåsten varit ett stort problem. I trädens toppar sprids elden väldigt fort med hjälp av vinden, vilket gör den nästintill ostoppbar.

– Vi lägger upp en begränsningslinje - så byter vinden håll, sen måste vi lägga upp en ny. Det blir dubbelt så mycket jobb, säger Hans Nornholm, yttre befäl på räddningstjänsten som jobbar kring Ljusdal.

1 av 9 | Foto: Stefan Jerrevång
Frivilliga hjälper till i arbetet med branden i Ljusdalstrakten.

Och även om vindarna ser ut att mojna under torsdagen ser det ut att bli lika oberäkneligt. Däremot kan de branddrabbade områdena få en del moln, och något svalare temperaturer.

De klass 2-varningar som utfärdats i flera län i öst kommer dock ligga kvar under morgondagen. Det är en front som delar landet, vilket gör att det blir svalare i de västliga delarna av landet.

– Vi kommer säkert komma upp i 30 grader i morgon också, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

Som inte kan utlova något regn de kommande dagarna.

– Man kan konstatera att värmeböljan fortsätter i alla fall i den östra delen av Sverige, och sedan fortsätter det varma vädret ett bra tag till, säger Kristian Silver.

Alla vill ha hjälp från ovan

Hur de fyra flygplanen kommer att bekämpa de 40 bränderna som under gårdagen härjade i Sverige är ännu oklart. Räddningstjänsten i Ljusdal är inte ensamma om att vilja ha luftunderstöd.

– Hur vi kommer gå vidare i morgon är svårt att säga just nu, det får vi ta under förmiddagen imorgon, säger Mikael Westerberg, kommunikatör på MSB.

– På vissa håll är det inte under kontroll, men det blir till att se hur det blir under natten.

Publicerad:

LÄS VIDARE