Vägglöss på flera vårdenheter

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2014-11-07

Delar av S:t Görans sjukhus har invaderats av vägglöss.

Och nu har ohyran spridit sig till andra vårdenheter i Stockholms län, bekräftar fastighetsförvaltaren Locum.

– Vi beklagar så klart detta, säger Christina Hallberg, HR och kommunikationsdirektör på Locum.

Enligt Christina Hallberg kom larmet om lössen för tre dagar sedan. Lössen hade tagit sig in på S:t Görans sjukhus och drabbat vårdlokaler på den psykiatriska länsakuten.

Nu ska de ha spridit sig ytterligare.

– Vi har information om att även Ytterö i Farsta och Grindhuset på Rosenlund är drabbade, säger Christina Hallberg.

Både Grindhuset och Ytterö är psykiatriska vårdenheter. På Grindhuset finns även en gynekologisk mottagning.

Inga lokaler har sanerats

Inga lokaler har sanerats hittills. Enligt Christina Hallberg jobbar enheterna just nu med att hitta alternativa lokaler till patienter och vårdpersonal. Ett svårlöst uppdrag, eftersom vissa av patienterna har sluten vård och inte kan flyttas till vilken enhet som helst.

– Detta är naturligtvis jättejobbigt för både personal och patienter. Vi gör vad vi kan för att leta upp och sanera de lokaler där vi fått bekräftat att det finns löss. Det viktigaste är dock att vi kan erbjuda en kvalitativ vård. Det här får inte gå ut över vården.

Hon kan inte säga hur lång tid arbetet kommer att ta eller när saneringarna kan komma i gång. Hon uppmanar alla enheter att kontakta Locum om de misstänker att de drabbats av vägglöss.

– Även om detta skapar obehag för de inblandade är det viktigt att påpeka att vägglöss inte är farliga för den enskilde personen. De sprider inte smitta.

"Folk är upprörda"

Problemen började för mer än en vecka sedan och har orsakat frustration bland personalen, berättar en anställd inom landstinget.

– Folk är upprörda för att de behöver jobba fast det är så här. Det saknas skyddsåtgärder och det finns inga skyddskläder. Det går inte heller att ställa in sina arbetspass.

Personen berättar hur man försökt flytta från de drabbade lokalerna men att lössen då spridit sig ytterligare.

– Jag hoppas för både personal och patienter att det löser sig. De här enheterna måste ju vara öppna, de är livsviktiga för patienterna.

Locum har ingen information om hur mycket saneringen kommer att kosta.

Följ ämnen i artikeln