MP: ” Skicka regeringsplan för att hämta Snowden”

Uppdaterad 2015-02-20 | Publicerad 2014-11-30

Miljöpartiet vill ge visselblåsaren Edward Snowden asyl i Sverige och hämta honom med regeringsplanet.

I alla fall enligt MP:s utrikespolitisk talesperson Valter Mutt.

Nu backar partiet:

– Nej, den svenska lagstiftningen ger inga sådana möjligheter, säger språkröret Gustav Fridolin.

När Carl Bildt satt som svensk utrikesminister i den Moderatledda regeringen stoppades den traditionsenliga utdelningen av Right Livelihood Award i Utrikesdepartementets lokaler.

Nekades av Alliansen

Det officiella skälet var UD:s nya säkerhetsregler, men källor uppgav då för SVT att den egentliga orsaken var att priset tilldelats visselblåsaren Edward Snowden.

Priset delas ut på måndag och Miljöpartiet öppnar nu upp för att med regeringsplanet hämta Snowden och låta honom ta emot priset.

– Det finns ju regeringsplan. De praktiska frågorna kan man alltid lösa, det är den politiska viljan det handlar om, säger Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt till SVT:s Agenda.

– Det är en skam för både Sverige och EU att Putin, en demokratiskt tvivelaktig ledare, är den enda som erbjuder en hjälte som Edward Snowden asyl.

Snowden, som jobbade som konsult åt den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency (NSA), läckte förra året uppgifter om USA:s hemliga övervakningssystem. Uppgifterna som avslöjade hur NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.

Vill ge asyl

Snowden fick sedan asyl i Ryssland sedan hans amerikanska pass dragits in. När det tillkännagavs att han skulle prisas sa Snowden själv att det kanske finns en möjlighet för honom att ta sig till Sverige efter regeringsskiftet.

– Bara själva resan går att säkra, sa han då via länk från Moskva.

Valter Mutt ser gärna att visselblåsaren får asyl i Sverige och jämför Snowdens agerande med historiska giganter som Gandhi eller Mandela.

– Han har avslöjat en övervakning av närmast orwellska proportioner, säger Valter Mutt till SVT.

För Aftonbladet uppger Valter Mutt att utspelet är förankrat hos partiledningen, och de båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

– Jag tycker jag har förankrat det i partiet och det är klart att de är informerade, säger Mutt.

Partiet backar

Men det är något som partiet inte verkar hålla med honom. Gustaf Fridolins presssekreterare hänvisar till partiets officiella Twitterkonto. Där återger de Maria Ferms Twittermeddelande:

”Att regeringsplanet skulle skickas för att hämta Snowden för att ge honom asyl är inte något MP föreslagit”.

Ferm skriver vidare att MP inte har för avsikt att ändra asylreglerna för Snowden, utan anser att han ska ha rätt till ”rättsäker prövning som alla andra”.

Hon twittrar också att det är viktigt att det finns lagliga vägar in i EU för asylsökande.

”De som är i behov av internationellt skydd ska få det” skriver Ferm i en tweet som retweetats på partiets officiella konto.

Fridolin svarar

Där står också att det är den Gröna gruppen i EU-parlamentet som driver frågan om att ge Snowden asyl i EU.

I SVT:s Agenda under söndagskvällen sändes en intervju med Valter Mutt och Gustav Fridolin gav sin syn på utspelet:

– Vi har en ordning i Sverige där asylfrågor inte ska avgöras av regeringen utan av domstolar. Men att de som har rätt att få asyl, för att de till exempel riskerar dödstraff, också ska ha möjlighet att få det i Sverige, säger han i programmet.

Fridolin säger vidare att det inom de gröna partierna i Europa finns en vilja att lösa Edward Snowdens situation.

– Alla de gröna partierna i EU arbetar samfällt inom EU-systemet för att EU ska agera för att lösa den här situationen där Edward Snowden fastnat i en kalla krigssituation, säger Fridolin i Agenda.

Aftonbladet träffade Gustav Fridolin efter sändningen.

Vad säger du om Mutts uttalande?

– Europas gröna arbetar tillsammans med att lösa situationen som uppstått efter Edward Snowdens avslöjanden. Det är inte speciellt märkligt att gröna debattörer och gröna företrädare också talar om att det behöver göras.

Är ni oense i frågan?

– Han företräder den hållning Europas gröna har. Min uppgift är att företräda regeringens hållning.

Skulle det vara möjligt att hämta hit Snowden med ett regeringsplan?

– Nej, den svenska lagstiftningen ger inga sådana möjligheter.

”Demokratiskt skymningsrike”

Valter Mutt riktar kritik mot en ”feghet” i Västeuropa, där inget land velat ge Snowden asyl.

– Jag tycker det är eländigt att en person som står upp för de demokratiska fri- och rättigheterna, som även står skrivna i den amerikanska konstitutionen, ska få sitta och trycka i i Putins demokratiska skymningsrike. Där får han asyl. Det är ett underkännande för Västeuropa.

Enligt Mutt har utrikesministern Margot Wallström (S) inte varit involverad i MP:s utsträckta hand mot Snowden.

– Men jag kommer naturligtvis ta upp det med henne. Vi träffas varje vecka och jag kommer att prata med henne om det, säger Valter Mutt.

Aftonbladet har sökt Margot Wallström och Gustav Fridolin.