Fler ska få bättre ersättning vid sjukdom och arbetslöshet

Publicerad 2015-03-02

Socialförsäkringsutredningen presenterades i dag

Utredningen om socialförsäkringarna föreslår reformer för sjuka och arbetslösa för två miljarder kronor.

Man vill att åtta av tio sjukskrivna ska få åttio procent av lönen och att vårdens ansvar för att få sjuka i jobb ska öka.

– Det är 1200 sidor med såväl konkreta förslag som bedömningar kring hur man kan utveckla socialförsäkringen på sikt, säger ordföranden Gunnar Axén (M).

Det var regeringen Reinfeldt som tillsatte den stora politiska översynen av Sveriges socialförsäkringar, bland annat skyddet för sjuka och arbetslösa.

Nu, 4,5 år senare, är utredningen klar och den 1200 sidor tjocka luntan överlämnades på måndagen till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

– Det här är en av de största utredningarna i Sverige i modern tid. Därför känns det väldigt speciellt att ta emot den, lite som examensdag, säger hon.

Jobbat 4,5 år

Gruppens arbete har letts av moderaten Gunnar Axén, men samtliga åtta partier i riksdagen har deltagit.

Att socialförsäkringsutredningen har pågått i 4,5 år och att gruppen har avverkat 48 heldagssammanträden fick ordföranden att ta till en sportliknelse när han skulle beskriva arbetet:

– Det har varit statsförvaltningens svar på idrottens maratonlopp, säger Axén.

Enligt Ingemar Eriksson, som varit huvudsekreterare i utredningen, har gruppen identifierat fyra huvudproblem med hur socialförsäkringen fungerar i dag.

Dessa är att insatserna för att hjälpa sjuka tillbaka till arbete inte fungerar bra nog, att standardtryggheten urholkats, att sjukfrånvaron ökar i Sverige igen och att allt för många arbetslösa får en alltför låg ersättning eller står utanför försäkringen i dag.

80 procent av lönen

För att minska de problem gruppen identifierat förslår man både konkreta förslag på reformer för två miljarder kronor, men också en rad idéer om hur socialförsäkringen kan behöva förändras framöver.

Bland annat vill utredningen att 80 procent av de sjukskrivna ska få 80 procent av sin lön vid sjukdom, att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen på sikt slopas och att hälso- och sjukvårdens ansvar för att få sjuka åter i arbete ska öka.

Även de arbetslösa vill man ska få en bättre ersättning framöver, men man slår inte fast någon nivå. Man vill också att hundradagarsregeln som fanns under åren 2001-2007 ska återinföras, vilket skulle ge arbetslösa en möjlighet att enbart söka jobb inom det egna yrket de första månaderna.

Det som kostar allra mest bland förslagen, drygt en miljard, är den nya form av inkomstberäkning som utredningen vill se. I stället för att genomsnittliga tidigare inkomster ska ligga till grund för en persons ersättning vill man nu förändra till att socialförsäkringen ska beräknas utifrån faktiska inkomster.

V reserverar sig

Alla partier utom Vänsterpartiet står bakom arbetet. Wiwi-Anne Johansson förklarar att partiet reserverat sig mot delar av utredningen.

– Vi kan inte stå bakom verklighetsbeskrivningen av de sjuka till exempel. Man pratar inte om hur folk ska kunna bli friska utan man pratar om hur man ska kunna begränsa skadeeffekterna om man blir sjuk. Det som borde vara utgångspunkten är de som blir sjuka, säger hon.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, har varit sitt partis representant i utredningen. Han menar att arbetet som lagts ned i kan få positiva följder för det politiska samarbetsklimatet på fler områden framöver.

– Efter en tid med ganska hårda tuffa konflikter har vi nu på ett antal frågor kunnat hitta gemensamma beröringspunkter. Det kan leda till att vi nu får möjlighet att lägga fram bra politiska förslag i riksdagen under mandatperioden, säger han.

Regeringen ska nu skicka ut utredningens förslag på remiss, för att därefter ta ställning till vad man vill gå vidare med.