Björklund om Sjöstedts krav: ”Behöver visa upp fjädrarna för partiet”

Av: Adam Westin, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Liberalernas partiledare avfärder kritiken att han och Lööf blivit lurade av Löfven när det gäller hur mycket inflytande Vänsterpartiet kommer att ha.

– Sjöstedt har ett behov av att inför sitt parti visa upp fjädrarna. Men när det kokar ned till kärnan ligger överenskommelsen fast, säger Jan Björklund.

Ulf Kristersson (M) anser att C och L blivit lurade av Löfven angående Vänsterpartiets inflytande. Samma sak säger Ebba Busch Thor som menar att de tidigare allianskollegorna grundlurat sina egna medlemmar.

– Antingen har C och L blivit grundlurade, eller så har de grundlurat sina egna medlemmar, säger Ebba Busch Thor.

Att det skulle ligga till på det sättet motsätter sig Jan Björklund (L) bestämt och menar att det inte finns någon hemlig överenskommelse mellan V och S som garanterar att de reformer som de två partierna jobbat fram under förra mandatperioden ska återinföras.

– Nåt hemligt avtal tror jag inte finns. Ni får fråga Stefan Löfven om det. Det är ett klargörande av vad meningarna betyder - på de här punkterna gör vi upp mellan oss fyra - på andra punkter är partierna fria att göra upp med andra parter, säger Björklund.

”Är intern retorik”

L-ledaren fortsätter med att säga att Sjöstedts hårda ord om misstroende snarare är ett sätt för Vänsterpartiet att rättfärdiga beslutet inför väljarna än om ett faktiskt inflytande. Jonas Sjöstedt säger att han är beredd att lägga misstroendevotum om kraven gällande marknadshyror och arbetsrätt inte möts.

– Sjöstedt har ett behov av att inför sitt parti visa upp fjädrarna. Men när det kokar ned till kärnan ligger överenskommelsen fast, säger Björklund.

– Jag tror alla som tittar på detta seriöst ser att Sjöstedt släpper igenom oss, sen hotar han med misstroendevotum under en tid och det kan man göra. Det är i övrigt mycket retorik för att tillgodose Vänsterpartiet internt.

1 av 38 | Foto: Urban Andersson
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i riksdagens presscenter.

”Måste jobba för borgerlig valseger 2022"

Om klausulen om att Vänsterpartiet inte får inflytande, som V kallat för en förnedringsklausul, säger Björklund

– Det är ett konstaterande av faktum. Den här regeringen som nu blir återinstallerad är samma partier som tidigare - därför är det viktigt för oss att visa det är en annan politisk plattform än tidigare, säger Jan Björklund.

På sikt ser han fortfarande möjligheter till borgerligt samarbete och upprepar återigen att Allianssamarbetet lever, om än pausat, trots Busch Thors och Kristerssons dödförklaringar av det.

– På längre sikt måste vi återfinna ett samarbetsklimat där det är möjligt att få en borgerlig seger i nästa val, 2022, eller om det blir tidigare.  Alliansen för stunden tar paus men Kristersson sa att det är dött - så betraktar inte vi det. 

Publicerad:

LÄS VIDARE