Donald Trump: USA redo anfalla igen

Av: Josefine Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

USA, Frankrike och Storbritannien har tagit fram ett nytt resolutionsförslag till FN:s säkerhetsråd kring en utredning om kemvapenattacker i Syrien – och hoppas få med sig Ryssland.

Om den syriska regimen använder sig av kemvapen igen säger sig USA vara redo för ett nytt anfall:

– Jag pratade med Donald Trump imorse, och han sa att ”USA är laddade och klara”, säger Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör.

Målet med en oberoende utredning är att slå fast vem eller vilka som ligger bakom de misstänkta attackerna med kemiska stridsmedel. Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skulle i sådana fall, enligt förslaget som nyhetsbyrån AFP läst, få i uppdrag att göra en utredning och komma med en rapport inom en månad.

1 av 13 | Foto: Mary Altaffer/AP
Ryske FN-ambassadören Vassily Nebenzia iaktar Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog, Storbritaniens Karen Pierce och USA:s Nikki Haley under omröstningen i FN:s säkerhetsråd under lördagen.

Säkerhetsrådet, där 15 länder ingår, har svårt att komma överens när det gäller förslag om Syrien. Ryssland har använt sitt veto 12 gånger i FN:s säkerhetsråd gällande dessa frågor – och flera ryska förslag har röstats ner.

Västvärlden har anklagat Syrien för att inte leva upp till sitt åtagande att lägga ner sitt program för kemiska stridsvapen – ett avtal som ingåtts med USA och Ryssland.

USA redo anfalla igen

Under aktionen mot Syrien tidigt på lördagsmorgonen – en samordnad attack från USA, Frankrike och Storbritannien – anfölls forskningsanläggningar för kemvapen som ett svar på en misstänkt kemvapenattack i Douma förra helgen.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i säkerhetsrådet att USA var redo att anfalla igen om kemvapen används på nytt:

– Jag pratade med presidenten (Donald Trump, reds anm) imorse, och han sa ”om den syriska regimen använder den giftiga gasen igen, så är USA laddade och klara”, sa hon.

Vidare sa Nikki Haley att USA och dess allierade har gett diplomatin ”chans efter chans” men att Ryssland har fortsatt använda sitt veto:
”Vi kan inte stå på sidan om och låta Ryssland krossa varenda internationella norm, samt tillåta att användandet av kemvapen fortsätter”.

Nya förhandlingar på måndag

Ryssland lade under lördagen fram ett resolutionsförslag om att brännmärka attackerna som ett brott mot FN-stadgan. Förslaget röstades ner med siffrorna 8–3, medan 4 länder avstod. Kina och Bolivia röstade för tillsammans med Ryssland.

Förhandlingar om det senaste amerikansk-fransk-brittiska resolutionsförslaget är tänkta att inledas på måndag. I nuläget rådet det oklarheter kring när säkerhetsrådet ska kunna rösta om detta.

Diplomatkällor uppger för AFP att man är redo att lägga den tid som krävs för att få Ryssland med på banan innan man slutligen går till omröstning.

I förslaget ingår även att humanitär hjälp måste nå det syriska folket, samt ett krav på att Syrien deltar i FN-ledda fredssamtal.

Publicerad:

LÄS VIDARE