Drogbruket ökar i Australien – rekordbeslag av metamfetamin

Av: Matilda Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

SYDNEY. Bruket av illegala droger ökar i Australien, visar en ny rapport. Tillsammans med kokain är metamfetamin, även kallat ice, den typ av narkotika som blir allt vanligare.

Nyligen gjordes ett rekordbeslag av drogen på väg mot landet.

– En tsunami av ice stoppades, säger Bruce Hill på polisen.

Det var i mitten av januari som det massiva beslaget gjordes. 1 728 kilo metamfetamin upptäcktes i en hamn i Los Angeles. Narkotikan hade gömts i lådor maskerade som högtalare, och förutom metamfetaminet hittades där också 25 kilo kokain och 5 kilo heroin.

– Det är den största tillslaget någonsin av ice på väg mot Australien och det största som gjorts i USA, sa Bruce Hill vid den Australiska federala polisen när de berättade om tillslaget i början av februari.

– Vi hindrade en tsunami av ice från att komma in i landet.

Narkotikan skulle ha inneburit runt 17 miljoner affärer enligt polisen. De säger att det här är det största beslaget någonsin som stoppats från att nå Australien – där drogkonsumtionen ökar.

Allt fler använder droger

För andra året i rad syns en upptrappning i bruket av kokain och metamfetamin, även kallat ice, i Australien. Det visar en rapport från australiska myndigheter som släpptes i veckan.

Genom att analysera avloppsvatten har man kommit fram till att runt 9,6 ton metamfetamin, fyra ton kokain, 1,1 ton MDMA och runt 700 kilo heroin brukades i landet mellan augusti 2017 och augusti 2018.

Och kostnaden? Totalt 9,3 miljarder australiska dollar, över 60 miljarder svenska kronor, uppskattas människor ha spenderat på illegala droger under perioden – varav 80 procent på metamfetamin.

– Det är förbluffande att folk lägger över 9,3 miljarder på droger varje år. Det är pengar som folk skulle kunna lägga på legitima saker till sig själva och till sina familjer, säger Michael Phelan på den australiska kriminalmyndigheten.

”En måltalva för karteller”

När rekordbeslaget av metamfetamin gjordes i januari upptäcktes en länk mellan australiska MC-gäng och mexikanska drogkarteller. Polisen tror att kartellerna har riktat in sig på Australien som marknad.

– De har skickat mindre mängder genom åren men det här flaggar för att Australien nu är en måltavla, sa Bruce Hill på polisen efter att beslaget gjorts.

Den aktuella kartellen har dock inte kunnat spåras ännu. I februari greps sex personer i Australien, två av de var amerikaner. De tros vara en del av ett nätverk mellan USA, Mexiko och Australien som sysslar med illegal droghandel.

1 av 3 | Foto: U.S. Customs and Border Protection
Publicerad:

LÄS VIDARE