Presidentens reaktion: ”Vi ska få tag i de jävlarna”

Uppdaterad 2016-09-12 | Publicerad 2016-09-11

Så reagerade president Bush på nyheten om 9/11

Från presidentplanet Air Force One ringde George W Bush till vice president Dick Cheney.

– Vi är i krig.

Det berättar nu hans förre pressekreterare, femton år efter terrorattackerna 11 september. Det skriver The Telegraph.

Presidentens första reaktion var att hämnas.

– Det här är vad vi har betalt att göra. Vi ska reda ut det här. När vi kommer på vem som ligger bakom, kommer de inte gilla mig som president.

Så sa George W Bush till sin stab på planet Air Force One, på väg hem mot Washington.

– Jag kan inte bärga mig till att vi vet vem som gjorde det här. Det kommer inte bli någon lätt smäll på fingrarna-skit.

De hade varit i Florida på ett besök i en skola när nyheten om terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon nådde dem. I dag är det femton år sedan dåden där 2996 människor dog och drygt 6000 skadades i New York, Virginia och Pennsylvania. Nitton terrorister från terrornätverket al-Qaida hade kapat fyra amerikanska passagerarflygplan.

Nu släpper presidentens pressekreterare Ari Fleischer sina sex sidor handskrivna anteckningar från dagen det hände. George W Bush trotsade amerikanska Secret Services avrådan och insisterade på att omedelbart flyga till USA:s huvudstad Washington DC.

– Vi ska få tag i de jävlarna. Det här är den nya sortens krig, där anonyma fegisar attackerar, sa han senare till vice president Dick Cheney.

Frågade om hunden

I Ari Fleischers anteckningar framgår det att George W Bush snabbt ville veta om hans familj var i säkerhet. När han fått veta att hustrun Laura Bush och döttrarna Barbara och Jenna var i säkerhet frågade han:

– Och Barney?

George W Bush upplystes om att även familjens skotska terrier var oskadd.

– Han nafsar redan i hälarna på Usama bin Laden, svarade stabschefen Andy Card.

Presidenten hörde av sig till sin fru.

– Jag är på väg hem. Ses i vita huset. Älskar dig. Kom hem, sa George W Bush till Laura Bush i telefon, enligt Ari Fleischers anteckningar.

12sept2001_IMAGE2