Manetlarm stänger stränder i Thailand

Uppdaterad 2016-09-26 | Publicerad 2016-09-25

Thailändska myndigheter har stängt flera stränder på Phuket efter att den dödligt giftiga manetliknande arten portugisisk örlogsman dykt upp.

– Vår personal hörde det under dagen och vi kommer att gå ut med en varning till våra gäster, säger Anna Hagberg, presstalesperson på Ving.

Efter att man påträffat den farliga manetet portugisisk örlogsman, även kallad blåsmanet, på ön Phuket har thailändska myndigheter stängt flera stränder. Det rapporterar Bangkok Post.

Kittiphat Tharapiban, chef för Sirinath nationalpark, sa på lördagen att den giftiga arten påträffats på stränderna Nai Yang, Nai Thon och Layan i norra delen av Phuket, vilka nu har stängts. Han påpekade också att portugisisk örlogsman betraktas som en av världens giftigaste. Smärtan från att brännas av den kan orsaka en så stark chock att den kan leda till hjärtstillestånd.

Varnar sina gäster

Just nu är det lågsäsong för svenska turister i Thailand, men researrangören Ving tar händelsen på allvar. Anna Hagberg är presstalesperson på Ving. Hon säger att stränderna i fråga finns på den norra delen av ön och att företaget bara har ett fåtal gäster i området.

– Vår personal hörde det här under dagen och vi kommer gå ut med en varning till våra gäster via sms, säger hon.

Hon säger att personalen på plats ständigt håller koll på lokal rapportering och lokala myndigheters rekommendationer.

Stränderna kommer också att bevakas av badvakter som förhindrar folk från att vara i vattnet.

Kan samlas i stora stim

Fredrik Gröndahl har disputerat på maneter och forskar nu om alger på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Han säger att det är strömmar och vindar som avgör var organismerna hamnar eftersom arten är utrustad med ett litet gasfyllt segel som gör att den förflyttas.

– Sådana här varelser kan samlas i stora stim när de ska para sig, säger han.

De är också utrustade med långa trådar, i extrema fall 50 meter långa som bränner och som fortsätter bränna även om de lossnat från djuret. De kan även bränna när de spolats upp på stranden.

– Delar av trådarna kan finnas i vattnet även om man inte ser dem, säger han.

Är den portugisiska örlogsmannen dödlig?

– Det är väldigt sällan de orsakar ett direkt dödsfall, men det kan bli farligt om man bränner sig och chockas när man är ute på djupt vatten, säger han.

Fredrik Gröndahl säger att han själv bränt sig på arten vid ett tillfälle och att det gjorde fruktansvärt ont.

Ska man vara orolig för att boka resor till Thailand på grund av de portugisiska örlogsmännen?

– Det tror jag inte, det här är nog något som komma och gå. 

Havsgetingar farligare än örlogsmän

Men örlogsmannen är inte det värsta hotet mot badare i thailändska vatten. Gröndahl säger att det har börjat förekomma så kallade havsgetingar, vilka är en typ av kubmaneter, som kan vara direkt dödliga. Arten finns egentligen främst i Australien.

– De har dykt upp havsgetingar i Thailand men det har det talats tyst om, troligen för att inte störa turistnäringen, säger han.

Så sent som i oktober förra året rapporterade Aftonbladet om dödsfall i Thailand på grund av kubmaneter. En 20-årig tyska brändes så svårt att hon dog efter att hon badat vid "svensk-ön" Koh Samui. Mia Persson fanns på ön när olyckan inträffade.

– Vi vet inte hur länge det kommer pågå. Maneterna finns här ute i vattnet och det verkar vara ett helt stim, det är lite otäckt. De ser ut som små boxar och har jättelånga tentakler, sa svenskan som är säsongsboende på ön.

2008 dödades även en svensk 10-årig flicka i vattnen kring Koh Samui.

Kubmaneter förekommer främst i Thailand under regnperioden om brukar sträcka sig från juni till oktober.

Fyra maneter som kan ge svåra skador

1. Portugisisk örlogsman (The Portuguese man-of-war)
Kallas också ”bluebottle jellyfish” (blåflaskemanet) och har en lila bubbla på toppen som fungerar som ett segel. Den återfinns oftast på USA:s öst- och västkust, på Hawaii och i Mexikanska gulfen.

2. Havsnässla (The sea nettle)
Brun eller röd och hör främst hemma längs USA:s kust mot Atlanten. Rör sig oftaste i större grupper eller spolas upp på stranden. Vanliga i Chesapeake-bukten (vid Virginia och Maryland).

3. Kubmanet (Box jellyfish)

Även kallad ”sea wasp” (havsgeting), är en av världens giftigaste skapelser. Trivs i varma hav. En ytterst farlig variant av kubmaneten är den pyttelilla ”Irukandji”, som lever längs Australiens östkust (men som också kan dyka upp i Thailand och Malaysia). Den kan orsaka oerhörd smärta och svåra, livsfarliga reaktioner som är känt som ”Irukandji-syndromet”.

4. Lejonmanen (The lion’s mane)

Världens största manet, kan bli 2,4 meter i diameter. Vanligast i de kallare, nordligare regioner i Stilla Havet och Atlanten.

Källa: Europeiska ERV

Följ ämnen i artikeln