Ras på börsen i Stockholm efter brexit

Publicerad 2016-06-27

Nätmäklarna överbelastade: ”Väldigt många inne”

Den europeiska finansoron har dragit in över Sverige – med besked.

När Stockholmsbörsen stängde för första gången efter brexit-omröstningen hade OMXS-index fallit 7,8 procent.

Kraftigt ras på Stockholmsbörsen efter brexit.

På grund av midsommarfirandet var måndagen den första handelsdagen i Stockholm efter att britterna röstade för att lämna EU.

Siffrorna lyste ilsket röda på de stora europeiska börserna efter beskedet i slutet av förra veckan. De flesta bedömare var eniga om att Stockholmsbörsen skulle dras med i turbulensen.

Och så blev det.

Breda kursfall

Under de första minutrarnas handel föll det breda indexet OMXSPI hela sex procent. Efter några timmar dämpades nedgången något. Men senare under eftermiddagen var indexet återigen ner över sex procent. Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS-index hade vid fallit 7,8 procent. Inte sedan finanskrisen 2007–2008 har kursraset en enskild börsdag varit av den storleksordningen.

Kursfallen fick dock inte experterna höja särskilt mycket på ögonbrynen.

– Det var ungefär som vi har förväntat oss, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till Aftonbladet TV.

Nätmäklarna överbelastade

Bland småspararna var dock oron större. Nätmäklarna Avanza och Nordnet var periodvis svåra att nå eftersom besökstrycket var så stort.

Enligt Sofia Svavar, chef för investerarrelationer på Avanza, var belastningen ”extrem”.

– Det var väldigt många inne. Folk ville både gå in och följa utvecklingen, men vi hade också en högre handelsaktivitet än normalt.

– Det var inga generella tekniska problem, men vissa kunder hade svårt att nå våra tjänster på grund av det stora antalet besökare.

Rådet: Agera inte i panik

Bland de stora företagen var klädjätten H&M, kökstillverkaren Nobia och Handelsbanken några av de största förlorarna.

Finansoron kan bli långvarig. Inte minst eftersom det råder stor politisk osäkerhet i Storbritannien.

– Vi är inne i ett scenario där ingen vet hur det ska sluta, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker vid fondkommissionären Remium, till TT.

Bankernas experter avråder dock småsparare från att svepas med i dramatiken och paniksälja aktier eller fonder. Cathrine Danin, ekonom på Swedbanks avdelning för makroanalys, manar till lugn.

– Man ska väga in sin riskprofil och ha den som grund när man tar beslut. Känner man att man har tagit för stora risker kan det vara läge att minska exponering mot börsen, säger Cathrine Danin till Aftonbladet TV, och fortsätter:

– Över tid brukar vi rekommendera vi att man ligger med ungefär 50 procent mot börsen och 50 procent i andra tillgångsslag.

Dollar och euro dyrare

Efter folkomröstningen har pundet rasat till sin lägsta nivå mot dollarn på mer än 30 år. Även mot kronan har pundet tappat. Det är goda nyheter för alla som planerar att semestra på de brittiska öarna.

Samtidigt har har euron och dollarn blivit dyrare, eftersom investerare ser de stora valutorna som säkrare val i finansoron.

Enligt Cathrine Danin lär det bli stökigt på valutamarknaderna under lång tid framöver.

– Man kan räkna med att det kommer att vara kraftiga rörelser. Vill man ta det säkra före det osäkra kan man växla pengar nu, för då vet man hur mycket man får, säger hon.