Skandalkirurgen ljög om sina meriter

Publicerad 2016-02-09

Ännu fler avslöjanden om Paolo Macchiarini

Han har hittat på anställningar och arbetsplatser.

När KI nu låtit granska Paolo Macchiarinis meriter visar det sig att han ljugit medvetet.

”Flera av skillnaderna är av betydande karaktär”, konstaterar rapporten.

Skandalerna kring den tidigare stjärnkirurgen Paolo Macchiarini blir allt fler.

När KI, Karolinska institutet, nu låtit granska Macchairinis meritförteckning – drygt fem år efter anställningen – har flera flagranta lögner upptäckts.

Skillnaderna mellan de meriter Macchiarini själv uppgett och de verkliga förhållandena är sannolikt inte slumpmässiga eller beror på oaktsamhet, enligt utredningen.

”Det kan inte förklaras av andra omständigheter än att uppgifterna uppsåtligen har lämnats i syfte att få meriterna att framstå som mer fördelaktiga än de egentligen är och därmed för att stärka möjligheterna att erhålla en gästproffessur vid KI”, står det i rapporten.

Avdelningarna existerar inte

Macchiarini har aldrig varit anställd som professor vid Hannover Medical School och aldrig uppburit någon lön därifrån. Han har däremot haft titeln ”adjungerad professor” som inte innebär ett anställningsförhållande.

Macchiarini har inte heller innehaft någon professur i Barcelona. Han har varit lärare och oavlönad forskare. Han har dessutom hittat på att han varit chef för ”Laboratory Thoracic Bioengineering” , en avdelning som aldrig har funnits vid universitetssjukhuset i Barcelona.

Han har aldrig varit chef vid universitetssjukhuset i Careggi utan konsult och den avdelning som han uppgett att han varit chef för har aldrig existerat.

Ingen specialisttjänstgöring

Vid universitetet i Pisa har han själv uppgivit att han varit assisterande professor under två år när det i verkligheten handlade om en lärartjänst under två månader 1991 och två månader 1992.

Den tvååriga specialisttjänstgöringen i luftstrupekirurgi vid Birmingham university i Alabama var – enligt uppgifter i tidningen Vanity Fair, som rapporten stöder sig på i det fallet – i själva verket ett halvårs specialisttjänstgöring i icke-kirurgisk hematologi/onkologi.

Ingen anmälan

Enligt KI:s pressekreterare Claes Keisu kommer inte Karolinska Institutet att agera på lögnerna:

– KI har inte bedömt att felaktigheterna är av den arten att man ska påbörja en arbetsrättslig process. KI kommer inte heller att polisanmäla Paolo Macchiarini.

Kirurgen kommer att få jobba kvar fram till förordnandets slut i november.

– Han ska avveckla sin forskning och sin forskargrupp, säger Claes Keisu.

Magnis Ingelman Sundberg var ordförande i rekryteringskommittén när Paolo Macchiarini anställdes 2010.

– De här felaktigheterna har sannolikt inte påverkat hans anställning, han ansågs kvalificerad på andra grunder, säger Magnus Ingelman Sundberg.

Har Paolo Macchiarini särbehandlats?

– Hans anställning har följt exakt den process som är bruklig, det har inte varit någon snabbehandling.