”Statsministern har inte avgått”

Publicerad 2016-04-06

Politiskt kaos på Island – tar bara ”time out”

Den politiska förvirringen på Island har nått nya höjder.

Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgår inte, som tidigare rapporterats.

Han har bara tagit en paus på obestämd tid.

På tisdagseftermiddagen verkade trycket på statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson bli för stort.

Såväl isländska som internationella medier rapporterade om hans avgång.

Beskedet blev kulmen för en dag av total förvirring.

Först meddelade statsministern via Facebook att han ämnade upplösa parlamentet och utlösa nyval om han inte fick stöd från koalitionspartnern Självständighetspartiet.

I nästa steg begärde han upplösning – men den åtgärden avvisade president Ólafur Ragnar Grímsson efter en samtalsrunda med de större partierna.

Efter några timmars ytterligare förhandlingar kom beskedet att Sigmundur David Gunnlaugsson lämnar posten som statsminister, men fortsätter som ordförande för Framstegspartiet.

Nya vändningen: ”Har inte avgått”

I natt kom nästa steg i den lustiger dans som isländsk inrikespolitik blivit efter skandalen med Panamadokumenten, där Sigmundur Davíd Gunnlaugsson drogs in i anklagelser om skattefusk och stormade ut från en tv-sänd intervju.

"Statsministern har inte avgått och han kommer att fortsätta att vara ordförande för sitt parti", skriver statsministerns kontor i ett pressmeddelande på engelska som har publicerats i Islands största morgontidning Morgunbladit.

I stället har han föreslagit att partiets vicepresident tar över statsministerposten på obestämd tid, enligt pressmeddelandet.

Fortsättning lär följa under onsdagen.