Här stänger EU dörren

Uppdaterad 2015-09-15 | Publicerad 2015-09-14

RÖSZKE. Här stänger EU ännu en dörr för människor på flykt.

En tågvagn inlindad i taggtråd blockerar nu den sista passagen in i Ungern.

– Vi har order om att gripa alla som försöker att ta sig igenom, säger en soldat till Aftonbladet.

Under flera månader har gränsövergången vid ungerska Röszke varit vägen in i EU för tiotusentals människor på flykt undan kriget i Syrien.

Men från och med i natt patrullerar ungersk militär taggtrådsstängslet som byggts mot grannlandet Serbien

Soldater i små enheter rör sig nu hela tiden längs hela den 17 mil långa gränsen.

– Vi räknar med att flyktingar kommer att fortsätta försöka ta sig in. Vår order är att gripa dem direkt, säger en ung militär som granskar ett av många hål som klippts upp i stängslet av tidigare flyktingar.

Han är egentligen förbjuden att prata med media, men mot löfte om anonymitet berättar han om uppdraget.

– Jag och min grupp ska patrullera här fram till 04.00 i natt då vi blir avlösta.

Ni bär vapen, får ni använda dem?

– Ja, vi är beväpnade men kommer inte att skjuta, däremot har vi tårgas och vattenkanoner om stora grupper försöker att storma stängset.

Nya hårdare lagar

Järnvägen som leder från den serbiska staden Horgos in i Ungern var den sista passagen in i EU via Ungern. Där står nu en godsvagn klädd i taggtråd.

Från och med i natt gäller de nya hårdare lagarna för flyktingar som utan tillstånd tar sig in i Ungern. Om de grips riskerar de tre års fängelse.

23-årige Ahmed Abdulhai hann över i sista stund innan gränsen stängdes.

Han tillhörde en grupp på omkring 2 000 flyktingar som tilläts passera in i landet och bussades direkt till ett väntande tåg vid stationen i Röszke.

– Det ska ta oss direkt till gränsen mot Österrike, har vi fått veta.

Drömmer om att spela fotboll

Ahmed Abdulhai har varit på flykt från hemstaden Aleppo i Syrien i ett halvår.

– Jag skulle aldrig ha kommit så här långt utan mina vänner, säger han och visar sitt smalben som är vikt i en onaturlig vinkel.

– Mitt hus bombades för snart två år sedan. Jag fastnade i rasmassorna och kom aldrig till sjukhus, därför har benet läkt snett.

Hans mål är att ta sig till Tyskland och fortsätta sina universitetsstudier i matematik, men han hoppas också få genomgå en operation.

– Drömmen är att spela fotboll igen.

Enligt lokala hjälporganisationer är tusentals flyktingar fortfarande kvar i Serbien. Deras öde är nu oklart, men många uppges ha börjat söka sig till andra gränser mot Rumänien och Slovakien.

Samtidigt slår dörr efter dörr i EU igen för strömmen av flyktingar som inte tycks minska. En rad medlemsländer har infört strängare gränskontroller och följt Tysklands exempel.