Här är föremålen som hittades hos kyrktjuven

Uppdaterad 2015-06-25 | Publicerad 2015-05-14

Vid husrannsakan hos den kände spanske kyrktjuven hittade polisen mer än 40 antika föremål.

Bland annat en bibel tryckt i Gävle för nästan 250 år sedan.

I slutet på april greps den 63-årige kände kyrktjuven på Teneriffa misstänkt för att ha stulit medeltida föremål från svenska kyrkor mellan 2010 och 2014.

Han häktades i sin frånvaro av Norrköpings tingsrätt den 20 april. En av de misstänkta stölderna tros ha ägt rum i Tidersrums kyrka i Östergötland.

600-årig träfigur

Spansk polis har i samarbete med rättsväsende i Sverige och Danmark, genomfört en husrannsakan i mannens fastigheter. Bland annat i hans hem i Santa Cruz på Teneriffa. I bostaden hittades 43 antika föremål, skriver kanariska el País.

Polisen hittade bland annat olika konstföremål som ljusstakar, brickor och olika metall- och träföremål.

En del av föremålen bedöms av experter vara av ett stort värde. Bland dem omnämns en handsnidad träfigur daterad till 1400-talet som stulits från en altartavla. Men det finns även en bibel som trycktes i Gävle 1768. Yttrerlige fyra träfigurer har återfunnits i Madrid där de har sålts på auktion, skriver kanariska nättidningen Daily News.

Begärd utlämnad

Det är inte första gången den 63-årige mannen hamnar i klameri med rättvisans efter att ha stulit religiösa föremål ur kyrkor. 2006 dömdes han till sex års fängelse och utvisning för flera stölder i svenska och andra nordiska kyrkor. Nuvarande polisutredning har pågått sedan 2014.

63-åringen är gripen och häktad i Spanien på begäran av svensk åklagare som genom en internationell arresteringsorder få honom utlämnad till Sverige.

Följ ämnen i artikeln