Charterbolagen varnar svenska turister i Turkiet

Uppdaterad 2015-09-10 | Publicerad 2015-09-09

Oron tilltar i Turkiet – också på semesterorterna.

Nu varnar svenska charterbolag sina resenärer på plats.

– Säkerhetsläget har försämrats. Det kan snabbt bli våldsamt, säger Johan Tegel på UD.

Samtidigt som flyktingar strömmar in från grannlandet Syrien trappas konflikten mellan den turkiska regeringen och den kurdiska PKK-gerillan upp.

De senaste veckorna har PKK genomfört dödliga attentat riktade mot turkisk militär. Turkiet har svarat med offensiver på marken och i luften i gränstrakterna mot Syrien och Irak. Många PKK-sympatisörer har dödats eller arresterats.

Samtidigt ökar oron inför nyvalet den 1 november.

I går attackerade turkiska nationalister det prokurdiska partiet HDP:s lokaler i huvudstaden Ankara och på flera andra platser.

– Polisen bara tittade på, säger en talesperson för partiet till nyhetsbyrån Reuters.

Tusentals svenskar befinner sig just nu på semester i Turkiet och även i charterorterna Alanya och Side har det rapporterats om oroligheter.

Varnar resenärer

Bland annat ska det ha brunnit i hamnen i Alanya och enligt resebolaget Apollo ska området nu ha spärrats av. Polisen har enligt svenskar på plats satt in tårgas.

I går skickade charterarrangören Ving ut ett sms till sina gäster och varnade för att demonstrationer snabbt kan urarta i våldsamheter.

Även Fritidsresor, med 3 500 resenärer i Antalya-området, har skickat ut varnings-sms.

– Vi rekommenderar våra gäster att hålla sig undan folksamlingar, säger resebolagets informationschef Mathias Bergendahl.

Resorna fortsätter

Trots oroligheterna fortsätter flygen att gå som vanligt och den som har köpt en resa till Turkiet kommer inte att ges möjlighet att boka av.

– Det är vanliga regler som gäller eftersom UD inte har ändrat sina reserekommendationer, säger Mathias Bergendahl.

UD avråder i dag bara från resor till gränsområdet mot Syrien och provinsen Hakkari, vid gränsen mot Irak.

– Säkerhetsläget har försämrats. Vi uppmanar svenskar att undvika folksamlingar och demonstrationer. Det kan snabbt bli våldsamt. Man bör också följa händelseutveckligen noga, genom medier och svenska ambassadens hemsida, säger Johan Tegel på UD Press.