64 egyptiska soldater dödade av IS

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2015-07-02

Minst 64 egyptiska soldater dog när terrorgruppen IS attackerade flera olika militärbaser på onsdagen.

– Vi är under belägring. Terroristerna har inte stormat in än – i så fall skulle jag inte prata med dig nu, säger den egyptiske polisen Mohamed Soliman till Daily News Egypt.

Följ ämnen
Gaza

Attackerna från terrorgruppen IS – totalt fem till antalet – ägde rum på Sinaihalvön i Egypten på onsdagen.

Bland annat ska bilbomber och vägbomber ha använts. Egyptiska flygvapnet anföll i sin tur IS-grupperingar med F-16-plan och Apachehelikoptrar.

Dödstalen från attentaten varierar. Enligt Fox News, som hänvisar till lokala myndighetspersoner, ska åtminstone 64 egyptiska soldater ha omkommit. Det är ännu oklart hur många terrorister som dödats.

Flera rapporter talar om att staden Shaykh Zuwayd är under belägring – polishuset har omringats av Islamiska staten och ambulanser har svårt att nå fram. Motorkorteger med den svarta IS-flaggan har setts köra igenom staden.

Anklagar Muslimska brödraskapet

Den egyptiska militären hävdar också att en del av de beväpnade grupperna har band till Muslimska brödraskapet, den islamistorganisation som efter att ha vunnit val – och en tid haft presidentmakten – åter blivit förbjuden. I en förstad till Kairo sköt säkerhetsstyrkor på onsdagen ihjäl nio framträdande medlemmar av Brödraskapet. De ska enligt inrikesdepartementet ha öppnat eld, men Brödraskapet förnekar att gruppen varit beväpnad.

"Vänder upp och ner på allt"

Attackerna kommer bara några dagar efter att Egyptens president Abdul Fattah al-Sisi lovat hårdare tag mot Islamiska staten.

Sinaihalvön gränsar till Israel och Gazaremsan, vilket gör det till en strategiskt känslig plats i arabvärlden.

– Den här incidenten vänder upp och ner på allt, säger en anonym israelisk myndighetsperson till Reuters.

Enligt Jerusalem Post har den israeliska armén beslutat att stänga ett antal gränsövergångar med anledning av attackerna.