Björn stoppade tjuven – hyllas av polisen

Av: Josefine Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjuvar bröt sig in i lägenheten och slog Tanya Kling, 15, när hon försökte stoppa dem.

När gärningsmännen flydde sprang hennes pappa efter och lyckades övermanna en av tjuvarna – så att polisen senare kunde gripa honom.

– Jag har nog aldrig sprungit så fort i hela mitt liv, säger Björn Kling, 50, till Aftonbladet.

På lördagen befann sig Tanya Kling, 15, hemma i Skelleftehamn, när hennes mamma uppmärksammade att några personer befann sig vid lägenheten bredvid, där Tanyas pojkvän Kevin Bolin bor.

Tanya Kling gick då över dit och möttes av tre främmande män inne i lägenheten. En av dem stod och plockade på sig bärbara datorer.

1 av 3 | Foto: SIMON ELIASSON
Björn Kling tillsammans med 15-åriga dottern Tanya.

– Min dotter försökte stoppa mannen från att sno med sig datorerna. Då tog en av männen tag i Tanya och tryckte ner henne i soffan, och började sedan måtta slag mot henne, säger pappa Björn Kling.

Sprang efter i träskor

Männen tog sig sedan därifrån, och Tanya sprang över till föräldrarna för att berätta vad som hade hänt. Björn Kling, som satt framför datorn, slängde snabbt på sig sina träskor och satte fart efter männen.

– Jag såg en kille hundra meter bort på gatan och började springa. Det var dock en stor isfläck på vägen, och jag halkade och slog upp halva mig, men tog mig upp igen. Jag har nog aldrig sprungit så fort i hela mitt liv, säger Björn Kling.

Han övermannade en av inbrottstjuvarna, men lyckades inte hålla kvar mannen. Men det här räckte för att Björn Kling skulle kunna spåra mannens identitet och när polisen anlände till platsen kunde de gripa den misstänkte gärningspersonen.

En person misstänkt för rån

– Det är tack vare hans rådiga sätt att följa efter som vi lyckades gripa gärningsmannen, säger jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn till Norran, som tidigare rapporterat om händelsen.

En 25-årig man anhölls på lördagen misstänkt för rån, men släpptes på måndagen.

– Misstankarna mot mannen kvarstår, men han är inte längre frihetsberövad eftersom han inte kan undanröja bevis eller försvåra utredningen. Han har uttalat sig om händelsen och gett sin version, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten.

Känd av polisen sedan tidigare

Björn och Tanya Kling är båda chockade efter händelsen.

– Tanya har varit väldigt uppjagad, och det tar nog ett tag innan det släpper, säger Björn Kling.

Björn själv slog upp armar och knän ordentligt vid fallet på isfläcken, men mår efter omständigheterna bra.

Den misstänkte 25-åringen är känd av polisen sedan tidigare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN