Konstnärens dröm höll på att slå in – då omkom hon i lågorna

Publicerad 2017-06-18

Khadija Saye

Khadija Sayes karriär som fotograf hade just kommit i rullning. Hon skulle medverka i en BBC-dokumentär och hade nyligen blivit inbjuden att visa upp sina bilder på flera olika gallerier. I onsdags omkom hon i branden i Grenfell Tower.

– Vi har beslutat att skjuta fram dokumentären, säger BBC:s talesperson till The Independent.

Khadija Saye, 24, var konstnär och fotograf. En av hennes fotokollektioner, en serie bilder som utforskar gambisk andlighet, visas just nu på ett galleri i Venedig. Hon medverkade nyligen i inspelningen av en BBC-dokumentär, och förra veckan mottog hon inbjudningar att ställa ut sin konst på flera gallerier.

– Hennes drömmar hade verkligen börjat slå in, säger hennes mentor Nicola Green till The Guardian.

Flyttar fram sändningen

Men allt fick ett sorgligt slut i onsdags, när Khadija Saye omkom i branden i Grenfell Tower. Nu väljer BBC att skjuta fram sändningen av dokumentären ”Benice Biennale: Sink or Swim” där Khadija medverkade.

– Vi vill rikta våra djupaste sympatier till Khadijas familj och vänner och alla som påverkats av branden i Grenfell Tower. Vi har beslutat att skjuta fram dokumentären och vidare information om sändningen kommer att lämnas längre fram, säger kanalens talesperson till The Independent.

Skrev på Facebook

Khadija Saye och hennes mamma Mary Mendy, som fortfarande saknas, befann sig i en lägenhet på tjugonde våningen i Grenfell Tower när branden utbröt.

Nicola Green berättar enligt The Independent att Khadija var inne på Facebook runt klockan 03.00 på onsdagsmorgonen.

– Hon skrev att hon inte kunde ta sig ut ur lägenheten, att röken var så tjock, säger Nicola Green.

Hyllas av vänner

Tottenhampolitikern David Lammy, en vän till familjen, hyllar Khadija Saye på Twitter.

”Må du vila i frid Khadija Saye. Välsigne din vackra själ. Mitt hjärta går sönder idag. Jag sörjer den tragiska förlusten av en underbar ung kvinna”, skriver han.

Även Khadijas tidigare mentor Nicola Green hyllar henne.

– Khadijas berättelse är inspirerande. Den måste berättas, säger hon.

”Search and Rescue” personal söker igenom Grenfell Tower efter branden.