”Halonen skrapar bara på ytan”

Av: Johanna Bäckström Lerneby

Publicerad:
Uppdaterad:
Tarja Halonen.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Tarja Halonen.

Tarja Halonen var president i Finland i tolv år. I tolv (!) år. Respekt. Hon var den första kvinnan på posten med allt vad det innebar. Man kan säga att Tarja Halonen vet allt om vikten av jämställdhet mellan könen, hon har jobbat för det i alla år. Från att ha varit första kvinnliga juristen på Finlands motsvarighet till LO, till presidentämbetet. Och nu, efteråt, fortsätter hon arbetet för jämställdhet globalt. Det är intressant att höra om hennes erfarenheter. Hon berättar om hur hon fick tusentals brev från småflickor som tackade henne när hon blev president, men hon berättar också att hon fick brev från en liten pojke. Han undrade om det var sant att pojkar inte längre kan bli presidenter?

Tarja Halonen svarade att både pojkar och flickor kan bli presidenter eller vad som helst annat.

”Det är jämställdhet” säger hon i sitt sommarprat.

Historielektion om Finland

Vi får följa Tarja Halonens liv från fattig uppväxt (”men alla andra var också fattiga”) tills första jobben, förtroendeuppdragen, politiken. Hon berättar om resor och om jobb utomlands under 60-talet.

I takt med att hon berättar så blir det automatiskt en liten historielektion om Finland under efterkrigstiden. Jag gillar det. Den röda tråden genom sommarpratet är vikten av gemenskap och samarbete. Att vi människor har gemensamma ansvar och att vi tillsammans kan göra saker bättre. Inte minst vi som bor i Norden och har kommit ganska långt. Tarja Halonen menar att vikten av mänskliga möten inte kan underskattas.

Och viktigast av allt i Tarja Halonens liv är kampen för jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Jag skulle vilja höra ännu mer om allt hon varit med om. För trots en ganska lång en och en halv timme så skrapar man bara på ytan (vilket kanske inte är så konstigt) och jag tänker att: Gud så mycket spännande historier som måste finnas i hennes huvud.

Publicerad: