Vaccinvägrande Moskvabor portas från krogen

Tatiana Kireeva/TT

Publicerad 2021-06-22

Bara de som kan uppvisa att de har vaccinerats, har antikroppar eller testat negativt för covid-19 får komma in på serveringsställen i Moskva. Bilden är från i oktober i fjol.

Ryssland skärper tonen mot Moskvabor som inte vill vaccinera sig. Snart kommer endast de med vaccinationsbevis, negativt PCR-test eller intyg på antikroppar att få besöka restauranger, barer och kaféer i den ryska huvudstaden.

På måndag stängs portarna till Moskvas alla serveringsställen för de som inte vill vaccinera sig eller inte kan styrka att de inte är smittade med coronaviruset eller immuna mot virussjukdomen. Vid entrén ska besökarna visa upp en QR-kod i mobilappen som fås i samband med vaccinering eller provtagning.

Dessutom sänks gränsen för det tillåtna antalet besökare på konserter, idrottsevenemang och andra tillställningar till 500. Det gäller från och med tisdag denna vecka, enligt lokala myndigheter. Tidigare gällde en begränsning på 1 000 besökare.

Kan diskrimineras

”Vårdsituationen är fortsatt ansträngd. Fler än 14 000 svårt sjuka i covid-19 är inlagda på sjukhus”, säger borgmästaren i Moskva Sergej Sobjanin i ett uttalande.

Liknande restriktioner kan komma att införas på nationell nivå. Ryssar som inte har vaccinerat sig mot covid-19 eller blivit immuna genom att tidigare ha smittats med viruset kan fortsättningsvis inte utgå från att de kan jobba på alla arbetsplatser, utan får i stället räkna med att bli diskriminerade, enligt Kreml.

Putin varnar

– Verkligheten är sådan att det oundvikligen kommer att bli fråga om diskriminering, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

President Vladimir Putin varnade i måndags för en förvärrad smittspridning i flera delar av Ryssland. Orsaken är bland annat att den mer smittsamma så kallade deltavarianten tar över mer och mer, men Kreml konstaterade nyligen att ryssarnas oansvariga beteende och ”totala nihilism” också bidrar till den svåra situationen.