Miami

Fyra döda efter huskollapsen i Miami

Av: 

Jonna Andersson

NYHETER

Plötsligt började det skaka. Sedan rasade tolvvåningshuset ihop.

Efter nattens sökande saknas 159 personer i rasmassorna och fyra personer har dött.

– Byggnaden har bokstavligen talat blivit platt som en pannkaka, säger Surfsides borgmästare Charles Burkett.

Nästan ett dygn har passerat sedan tolvvåningshuset i Surfside i närheten av Miami Beach i Florida plötsligt kollapsade.

Boende i området vittnar om paniken när fastklämda personer började lysa med sina mobilficklampor i ett desperat försök att bli hittade och skrek efter hjälp.

– Byggnaden har bokstavligen talat blivit platt som en pannkaka, säger Surfsides borgmästare Charles Burkett, enligt Sky News.

Fyra döda

Exakt hur många som befann sig i tolvvåningshuset när det rasade under torsdagsnatten är oklart. Under en presskonferens på fredagen meddelade Miamis borgmästare Daniella Levine Cava att minst fyra personer har dött och att 159 personer saknas.

– Jag vill vara mycket tydlig med siffrorna. De är mycket flytande, säger borgmästaren.

Räddningsarbetet fortsätter i samma styrka så länge det finns hopp om att hitta överlevare.
Räddningshundar letar efter överlevare bland rasmassorna.

”Hörde ljud”

Under natten till fredagen, lokal tid, har räddningsarbetet fortsatt i samma styrka – och kommer så också göra så länge det finns hopp om att hitta människor vid liv i rasmassorna.

Räddningsarbetarna använder både hundar och kameror i arbetet och lyssnar konstant efter ljud från överlevare.

– Vi hörde ljud. Inte människor som ropade, men ljud. Det låter som någon som slår på något, ett bankande. Men vi har inte hört några röster, säger vice brandchefen Ray Jadallah på en presskonferens enligt amerikanska medier.

Biden utlyser katastrofläge

Räddningsarbetarna jobbar i 15-minutersskift för att kunna gräva bort rasmassorna så fort det bara går. Joe Biden har utlyst katastrofläge i Florida och en federal insats kommer att bistå i räddningsarbetet.

– Den största utmaningen är arbetstakten som de här männen och kvinnorna måste hålla, säger Floridas brandchef Jimmy Patronis till CNN.

Taket på tolvvåningshuset höll på att renoveras. Men om det var anledningen till raset är oklart.
En säng står intakt efter husraset.

Tolvvåningshuset, som byggdes under 1980-talet, höll på att renoveras, rapporterar CNN. Men om det kan vara orsaken till kollapsen är oklart.

Totalt 136 lägenheterna fanns i bygganden och 55 av dem förstördes helt i raset. Boende i närliggande byggnader har evakuerats.

Enligt borgmästaren Daniella Levine Cava har man fått kontakt med 120 människor och ett fyrtiotal människor ska har räddats – bland dem en tioårig pojke som låg begravd under rasmassorna.

Pojken var klädd i pyjamas och hade en madrass och en sängram runt sig när han hittades av en förbipasserande som var ute med hunden, enligt tv-kanalen WFOR

Utländska medborgare saknas

Myndigheterna har uppgett att flera av boende var säsongsboende och att flera var bortresta på semester.

Enligt Floridas senator Marco Rubio att ett stort antal av de som ännu inte hittats i rasmassorna utländska medborgare. Rapporter om saknade kommer från både England, Colombia, Venezuela, Uruguay, Filippinerna och Chile, skriver Sky News.

Även släktingar till den paraguayska presidentfrun ska finnas bland de 159 saknade. Enligt presidentpalatset kommer presidentparet att resa till Florida inom kort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

159 personer saknas och fyra personer har dött efter husraset.
Publisert:

LÄS VIDARE

Katastrofen i natten: Huset försvann på sekunder

ÄMNEN I ARTIKELN

Miami

Florida

Joe Biden