Bombdåd nära skola – över 50 döda

Uppdaterad 2021-05-09 | Publicerad 2021-05-08

Kabul, Afghanistan

Flera sprängladdningar har detonerat nära en skola i Kabul.

Över 50 personer ska ha dödats och över 100 skadats.

De flesta unga kvinnliga studenter, många under 15 år.

På bilder som spreds i sociala media under lördagen syntes rök stiga från en plats nära en skola i de västra delarna av Afghanistans huvudstad. På filmklipp syntes tåg av ambulanser försöka ta sig fram genom en upprörd folkmassa.

Sen kom bilder på rader av svårt skadade eller döda flickor.

Landets inrikesdepartements talesperson Tariq Arian bekräftade direkt på lördagen att fler än 30 personer dödats och minst ett femtiotal skadats efter explosioner i närheten av en skola.

De drabbade var unga kvinnliga studenter, många under 15 år gamla, rapporterade nyhetsbyrån Reuters. Många av de som förts till sjukhus uppgavs vara mycket svårt skadade och man räknade med att dödssiffran skulle stiga.

En skadad skolelev transporteras till sjukhus efter bombexplosionen nära en skola i Kabul lördagen den 8 maj. Enligt Afghanistans regering är offren övervägande unga kvinnliga studenter.

Idag rapporterar BBC att över 50 personer dött och över 100 skadats.

Afghanistans utbildningsdepartement har bekräftat att attacken skedde vid en skola. De flesta av offren är därför flickor i skolåldern.

Vittnen som nyhetsbyrån AP:s utsända talade med direkt efter dådet berättade om flera explosioner.

”Vi lämnade skolan, när det plötsligt exploderade. Tio minuter senare kom en ny explosion och bara ett par minuter senare en ny explosion. Alla skrek och det var blod överallt”, berättade Zahra, 15, som även hon skadats.

På söndagen bekräftades hennes berättelse: Det ska ha varit en kraftig bilbomb och två till, utplacerade, sprängladdningar som detonerade efter varandra.

Bland bråtet efter dådet syns böcker, anteckningsböcker och annat skolmaterial.

Inte första attacken

I området Dasht-e-Barchi bor främst shiamuslimer, många från minoritetsgruppen Hazara. Militanta islamistiska grupper har stått bakom flera tidigare attacker i området, riktade framförallt mot kvinnor och barn.

För nästan exakt ett år sedan dödades 24 kvinnor, barn och nyfödda i en skjutning på förlossningsavdelningen på det lokala sjukhuset. I ett annat dåd dödades ett 50-tal studenter.

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för dagens attack.

Afghanistans president Ashraf Ghani har gått ut och anklagat talibanerna för att ligga bakom, men gruppen har via sin talesperson förnekat inblandning.

EU:s delegation i Afghanistan fördömde under lördagen attacken via sitt konto på Twitter: