Biden: Minirevolution i Republikanerna

TT-AFP

Publicerad 2021-05-06

USA:s president Joe Biden vid en frågestund i Vita huset på onsdagen.

USA:s förre president Donald Trump försöker orubbligt behålla sitt grepp om Republikanerna. Den nya presidenten Joe Biden säger nu att han med oro och förvåning ser på slitningarna inom oppositionspartiet.

– Det verkar som att det republikanska partiet försöker hitta sin väg och att de är mitt i en betydande minirevolution, sade presidenten till journalister i Vita huset på onsdagskvällen.

Uttalandet kom efter det att Donald Trumps falang inom Republikanerna hade trappat upp försöken att avsätta Liz Cheney, som är partiets tredje mäktigaste ledamot i representanthuset.

"Liz Cheney är en vapenskramlande stolle som inte har någon plats i det republikanska styret", sade Trump i en hätsk kommentar under onsdagen.

Cheney har visserligen haft en starkt konservativ förankring inom Republikanerna, men sedan hon fördömde Trumps upprepade lögner om valfusk och röstade för att han skulle ställas inför riksrätt är hon ett hett villebråd för expresidentens anhängare.

Biden kommenterar det hela med uttalanden om att ingen kan dra sig till minnes en liknande situation inom det republikanska partiet, och att det är viktigt att partiet enas.

– Vi behöver verkligen Republikanerna. Vi måste ha två partier. Det här är inte hälsosamt.

– Republikanerna är längre ifrån att hitta sin identitet än jag trodde att de skulle vara vid det här laget, tillade han.

I en debattartikel i Washington Post svarar Cheney på Trumps uttalande och säger att Republikanerna står vid ett vägskäl:

"Republikaner måste bestämma sig för om man ska vara vår konstitution trogen," eller "ansluta sig till Trumps korståg för att ogiltigförklara och riva upp det legitima utfallet av 2020 års val".