Ny virusvariant sprider sig i Sydafrika

Publicerad 2020-12-22

Virusmutationen i Storbritannien får fått flera länder att stoppa flyg från landet.

Nu sprids ytterligare en variant i Sydafrika.

Flera länder väljer nu att vägra inresande även därifrån.

I Storbritannien har den nya virusmutationen lett till krismöten, stängda luftrum och nästintill utegångsförbud i de värst drabbade städerna.

Nu har ytterligare en ny variant av coronaviruset upptäckts i Sydafrika, kallat 501.V2. Smittan sprids snabbt och är enligt landets hälsomyndighet en stor bidragande orsak till det ökade antalet personer som behöver sjukhusvård och ett stigande dödstal, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De senaste två veckorna har antalet nya smittofall fördubblats i landet.

– Det är fortfarande mycket tidigt, men enligt de preliminära uppgifterna verkar viruset som nu dominerar i den andra vågen sprida sig snabbare än viruset i den första vågen, säger professor Salim Abdool Karim, ordförande för den sydafrikanska regeringens ministerrådgivande kommitté, under en pressträff.

Befarar värre våg än väntat

Regeringen befarar nu att andra vågen kan komma att bli värre än den första. I Sydafrika vårdas just nu fler än 8 500 personer på sjukhus för covid-19, vilket är 200 fler än vid den tidigare toppnoteringen i augusti.

Virusvarianterna i Sydafrika och Storbritannien skiljer sig från det ursprungliga viruset och anses vara mer smittsamt. Mutation i Storbritannien, kallad VUI 202012/01, sägs vara 70 procent mer smittsam.

– Vi ser en mycket tidigare och mycket skarpare uppgång i den andra vågen än vad vi förväntade oss, säger professor Ian Sanne, medlem i den rådgivande kommittén, till sydafrikanska News24.

Varningsskylt i Kapstaden, Sydafrika.

Stoppar flyg från Sydafrika

Minst fem länder, bland dem Nederländerna, Tyskland och Turkiet, väljer nu att även stoppa passagerarflyg från Sydafrika för att bekämpa virusspridningen.

Nederländska regeringen meddelade på måndagen att stoppet gäller minst till den 1 januari, med undantag för sjukvårdspersonal samt transportflyg.

Den sydafrikanska regeringen har nu infört strängare restriktioner och begränsat öppettiderna för butiker som säljer alkohol. Flera stränder och andra platser som anses vara ”hot spots” för spridningen har tvingats stänga.

Totalt har Sydafrika registrerat drygt 930 000 bekräftade fall av covid-19 och närmare 25 000 dödsfall.

 

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen