Efter gråvädret – då kan det bli snöchans under julhelgen

Publicerad 2020-12-18

Vy över Uppsala domkyrka. Arkivbild.

Det är ett gråmulet Uppsala som väntar fram till jul.

Men på själva julafton kan solen göra besök – och på juldagen finns det chans för snö.

– När det närmar sig “dan före dopparedan” börjar det troligtvis slå om till nordliga vindar och något kallare luft, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

I stora drag kommer julveckan att präglas av ett lågtryck framför allt på måndagen och tisdagen. Temperaturer ligger strax under fem grader i början av veckan, men senare i julveckan väntas det slå om till kallare vindar.

– Man kan få en glimt av solen omkring den 23e och på julafton. Samtidigt blir det kallare och en del småbyar, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– När det närmar sig “dan före dopparedan” börjar det troligtvis slå om till nordliga vindar och något kallare luft, den kan då också vara lite torrare och man kan få en glimt av solen dagen före eller på julafton. 

Temperaturer ser ut att ligga på omkring noll grader och sedan blir det kallare – därför finns det chans till snö på juldagen och annandagen.

– Troligtvis kommer det vara en del snöbyar som passerar.

Det är dock inte helt säkert – eftersom det är en vecka kvar till jul. Men fram till dess är det grått. Nu till helgen väntas gråmulet väder – även om solen kanske kikar fram.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Tidigt på fredagsmorgonen väntas lite skurar, men det kommer att vara uppehåll och omkring 6 grader resten av dagen. På lördagen väntas regn till en början – men på eftermiddagen kan solen komma på besök. 

– Det finns en liten chans att det hinner spricka upp innan solen går ner under lördag eftermiddag, men troligtvis kommer det vara mycket moln och så går solen ner, och sen blir det mindre moln.

Temperaturmässigt kommer det att vara 6-7 grader och lite småblåsigt med måttliga till friska vindar. 

Även söndagen kommer att vara gråmulen – och något regn passerar. Temperaturer och vindar är liknande under lördagen och söndagen.

I specifikt Uppsala finns ingen mätstation för sol – men i Stockholm har noll soltimmar uppmätts. I Uppsala har solen kikat fram någon gång, men det har minst sagt varit en solfattig december i staden hittills.

Följ ämnen i artikeln