450 utkastade efter krafttag mot svartuthyrare i Malmö

Publicerad 2020-12-10

MKB:s logotyp i Seved.

450 av det kommunala bostadsbolaget MKB:s lägenheter i Malmö har tömts återtagits efter att svartkontrakt uppdagats.

Bland annat för att hyresgästerna hyrde ut lägenheter i andra hand – utan tillstånd. 

– Det viktiga är att se till att det finns ett medgivande att man får hyra i andra hand, säger Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.

MKB inledde för två år sedan ett arbete med att upptäcka svartuthyrare, vilket lett till 450 uppsägningar på grund av att hyresgästen brutit mot reglerna om andrahandsuthyrning. Detta är något som Hem och Hyra var först att rapportera om. De 450 bostäderna gjordes då tillgängliga i den offentliga bostadskön.

Enligt Mats Nilsson, förvaltningschef på det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö, orsakar svartuthyrarna otrygghet bland de boende i lägenhetshusen.

– Jag skulle säga att det är en växande problematik överallt, inte bara hos oss. Det leder ju till en oro och otrygghet i trapphusen när man inte vet vem som bor där. Det har vi fångat upp då för att vi tycker att det är viktigt att våra hyresgäster känner sig trygga. Därför arbetar vi mer systematiskt med problemet.

– Det kan vara tips från grannar som hör av sig om spring på nätter, att det rör sig människor om man inte känner igen ut och in i lägenheter, och att det upplevs otryggt. Då gör vi ett besök och ser. Våra anställda kan ju också upptäcka saker som visar tecken på att det är olovliga hyresförhållanden.

Gäller det mest uthyrning utan tillstånd eller också på grund av olovligt höga andrahandshyror?

– Det varierar jättemycket, det kan vara en kombination av det där. Det kan vara allt ifrån rena "madrassboenden" eller kriminell verksamhet, vi har ju också upptäckt prostitution i lägenheter, till svågerpolitik att man hjälper släkt och vänner att bo i lägenheter.

Hur mycket den nya lagen som förbjuder ockerhyror, det vill säga att ta ut högre andrahandshyra än vad man själv betalar i första hand, har påverkat kan inte Mats Nilsson svara exakt på, men han tror att den kan göra skillnad.

– Det är svårt för oss att veta för vi ser ju sällan pengarna, kontrakt där det är just för hög hyra är ju oftast inte heller uttryckta utan man kör en vit och en svart sida. Men jag tror att lagstiftningen har påverkat. Allteftersom det blir känt tror jag att fler kommer att akta sig.

Fastighetsägaren MKB flaggar vid Nydala torg i stadsdelen Nydala i Malmö.

Vad bör man tänka på som hyresgäst?

– Både för den som hyr i andrahand och den som hyr ut i andrahands är det jätteviktigt att ha en skriftlig tillåtelse från oss att man får göra detta. Det kan ju vara så att man hyr en lägenhet i andra hand av någon och tror att det är tillåtet då, men så kan man bli tvungen att flytta bara för att förstahandshyresgästen inte gjort rätt.

– Det viktiga är att se till att det finns ett medgivande att man får hyra i andra hand. Är det så att man begått något orimligt hyresförhållande i någon form blir man uppsagd och då kan ju inte andrahandshyresgästen bo kvar.

Det är inte bara viktigt för ens egen trygghet att se till att undvika svartkontrakt, menar Mats Nilsson. 

– Den här svarta marknaden är ju en del i den kriminella världen och den göder den kriminella ekonomin, så det är viktigt att man tar det ansvaret både som hyresgäst och den som hyr i andra hand att man ser till att det är korrekt, att det finns papper och att man betalar rätt hyresnivå.

– Jag tror det är viktigt för hela samhället att man undviker det här. Det göder den totala kriminella marknaden.

Följ ämnen i artikeln