Andelen smittade fortsätter att minska i Region Uppsala

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2021-02-03

Antalet nya coronafall har minskat i Region Uppsala under de senaste veckorna.

Så även förra veckan.

Då testade färre positivt vid sju av tio stationer.

Andelen som testade positivt minskade med 1,3–16 procentenheter vid provstationen på Kungsgärdet, i Gottsunda, Nyby, Bålsta, Knivsta, Tierp och Skutskär förra veckan, enligt färsk statistik från Region Uppsala.

Störst minskning noterades vid provstationen i Skutskär. Där visade sig 9,7 procent av de som testade sig bära på viruset, vilket kan jämföras med 25,7 procent veckan innan.

Vid de andra stationerna i länet, i Enköping, Heby och Östhammar, ökade andelen smittade med 0,6–4,5 procentenheter. Där testade mellan 9,7 och 12,3 procent positivt. Vid resterade stationer testade mellan 8,8 och 13 procent positivt.

Högre smittspridning i Nyby

Störst andel testade positivt vid stationen i Nyby, som Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa, har pekat ut som särskilt drabbat under den senaste tiden.

Under den senaste pressträffen, i torsdags, berättade han att den mobila provtagningsbussen kommer att stå intill den stationära stationen den här veckan så att fler kan testa sig.

– Genom att ställa bussen där så får vi möjlighet till drop-in-provtagning. Man kan då både boka in sig via webben till den ordinarie stationen och komma direkt till bussen om man har syntom. Så det vill jag verkligen uppmana till, sa han.