Ny virusvariant upptäckt i Vietnam – mix av två av de mest smittsamma

Publicerad 2021-05-29

Egenskaper från den smittsamma brittiska mutationen och den indiska har hittats i en ny hybridvariant.

I Vietnam.

– Hälsodepartementet vill meddela att det finns en ny coronavirus-variant på den globala genkartan, säger landets hälsominister Nguyen Thanh Long.

Den brittiska virusvarianten B117 rapporteras vara mer smittsam än det ursprungliga coronavirus som satte stora delar av världen i ”lock down” våren 2020.

Den indiska varianten B1617 rapporteras även den vara mer smittsam än det ursprungliga. Det har också larmats om att de vaccin som finns tillgängliga inte ska bita lika bra på den indiska varianten. Brittiska myndigheter uppger dock att de noterat goda resultat.

Nu har en hybrid med egenskaper från de båda varianterna upptäckts i Vietnam. Det meddelar landets hälsominister Nguyen Thanh Long.

– Efter att analyserat viruset hos nyligen upptäckta patienter har vi upptäckt en ny varians som är en blandning mellan de indiska och brittiska, säger Thanh Long enligt Reuters.

Vietnamesiska Vnexpress uppger att det ska röra sig om en den indiska varianten som antagit egenskaper från den brittiska. Hybridvarianten har ännu inte fått något namn och enligt hälsoministern ligger den nya virustypen bakom en ny smittvåg i landet.

Till Vnexpress säger hälsominister Nguyen Thanh Long att den nya varianten smittar mer via luften, är mer luftburen, än andra varianter.

Vietnam har målet att hälften av landets nästan hundra miljoner invånare ska vara vaccinerade till årsskiftet.

Jackpott och CL-final på Stryktipset – följ expertens
system

Följ ämnen i artikeln