Räddningsledaren om våldsamma branden: Totalskada

Publicerad 2021-05-23

Lägenheten var redan övertänd när räddningstjänsten kom fram.

En boende i området fångade paniken när flerfamiljshuset evakuerades på film.

– Det är en totalskada på fastigheten och vinden är helt utbrunnen, säger Mats Fredriksson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Linköping.

Klockan 21.18 på lördagskvällen larmades polis och räddningstjänst till ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping. Då brann det för fullt i en av lägenheterna i huset.

En av de boende i området fångade paniken när de boende i huset tvingades fly undan lågorna.

– Det var totalt övertänt redan när vi kom fram och hade då också spridit sig till vinden, säger Mats Fredriksson, yttre befäl vid räddningstjänsten Linköping.

”Det är en totalskada på fastigheten och vinden är helt utbrunnen”, säger Mats Fredriksson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Linköping.

Totalskada

Han säger att det verkar röra sig om en totalskada på fastigheten i nuläget. Men berättar också att deras arbete fortsätter under söndagen. Bland annat ska plåttaket lyftas av så att brandmännen kan komma åt att upptäcka och släcka eventuella glödbränder i konstruktionen.

– Vi försökte rädda så mycket vi kunde men det är en totalskada i fastigheten, säger han.

– Jag tror att det kanske inte går att rädda fastigheten men det är en fråga jag får hänvisa vidare till fastighetsägaren.

När räddningstjänsten är färdiga med sitt arbete kommer polisens tekniker ta vid. Då ska en brottsplatsundersökning genomföras. En person har hittats död efter branden och polisen utreder det som allmänfarlig ödeläggelse.

 En person har hittats död efter branden.

Koppling till tidigare fall

De vill också ha allmänhetens hjälp i utredningen.

– Klockan 21.18 kom larmet om branden så det handlar främst om iakttagelser från den tiden men har man uppgifter som kan kopplas till den här händelsen kan man höra av sig, säger Monica Bergström vid polisen i Region Öst.

Under natten framkom också att polisen utreder om branden har någon koppling till tidigare fall av våldsbrott som inträffat i Linköpingen den senaste tiden.

–  Vi har haft en del händelser och grova brott i Linköping den sista tiden. Vi vill se om det kan finnas kopplingar till dem, sa Peter Ström, vakthavande polisbefäl i regionen, till Aftonbladet under natten mot söndag.