Norge kommer att utlämna terrormisstänkt

Av: TT

Publicerad:
Skeenden utanför Chez Jo Goldenberg i Parisstadsdelen Marais, strax efter attacken den 9 augusti 1982. Arkivbild.
Foto: AP/TT Aulnay
Skeenden utanför Chez Jo Goldenberg i Parisstadsdelen Marais, strax efter attacken den 9 augusti 1982. Arkivbild.

Det norska justitiedepartementet ger klartecken för utlämning av en 61-årig norsk-palestinsk man till Frankrike.

Mannen misstänks för ett terrorbrott i Paris år 1982. Den misstänkte har tidigare motsatt sig att utlämnas, och hävdar att han är oskyldig.

Det var i augusti 1982 som fyra gärningsmän kastade in en handgranat i den judiska restaurangen Chez Jo Goldenbergs lokaler i centrala Paris, varpå de sköt över 70 skott in i lokalen. Sex personer dödades och 22 skadades. Attentatsmännen lyckades fly och utredningen pågår än i dag.

Enligt franska myndigheter tillhörde mannen, som har varit norsk medborgare sedan 1997, den palestinska terrorgrupp som låg bakom dådet.

– Villkoren för en utlämning är uppfyllda. Nu har vi tio dagar på oss att verkställa beslutet, säger Annett Aamodt, talesperson vid den norska säkerhetstjänsten PST, till mediebolaget NRK.

Mannen nekar till brott och säger att han inte befann sig i Paris vid tillfället.

Den misstänkte greps i september efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats av Frankrike. Det var då andra gången som franska myndigheter försöker få honom utlämnad.

Vid det tidigare tillfället bedömde norska myndigheter att fallet var preskriberat, och att det inte var förenligt med norsk policy att utlämna sina medborgare. Men sedan dess har Norge ratificerat ett nytt utlämningsavtal med EU som gör en utlämning möjlig.

Publicerad: