Masstestning av barn i tysk region

TT-Reuters

Publicerad 2020-11-26

Angela Merkel (i mitten) på väg till presskonferensen där de nya coronaåtgärderna presenterades.

Tyskland skärper sina coronarestriktioner ytterligare – men gör ett undantag under julhelgen. Samtidigt ska barn för första gången masstestas i landets värst drabbade område.

– På så vis kommer vi för första gången att få reda på hur säkra skolor och förskolor egentligen är, säger Bodo Ramelow, ministerpresident i delstaten Thüringen, till public service-bolaget ARD.

Testerna kommer att erbjudas i distriktet Hildburghausen. Där har man registrerat 603 fall per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna – ett fyra gånger högre incidenstal än det nationella genomsnittet på 140.

– Barn och unga kommer att kunna testas gratis från och med tisdag, säger Bodo Ramelow.

Hildburghausens 63 000 invånare lyder sedan i onsdags under en regional nedstängning med striktare restriktioner än i resten av Thüringen. Det innebär bland annat att skolor och förskolor hålls stängda och att invånarna endast får lämna sin hem om de har särskilda skäl till det.

Fler under jul

Den som bryter mot restriktionerna, som i nuläget gäller till den 13 december, riskerar böter på upp till 25 000 euro, omkring 250 000 kronor.

Förbundskansler Angela Merkel kom sent på onsdagen överens med de 16 delstaterna i landet om att utöka och förlänga åtgärderna för att bekämpa pandemin.

– Det här är absolut inte rätt tid att blåsa faran över, säger Merkel.

Från den 1 december kommer man att privat få träffas i sällskap om högst fem personer.

Över jul höjs dock den gränsen till tio, barn borträknade.

– Det behöver inte bli en ensam jul för människor i sårbara grupper, säger förbundskansler Angela Merkel.

"Kan inte vara nöjda"

För att undvika en ökad smittspridning uppmanas tyskarna dock att helt undvika sociala kontakter en vecka innan besök hos släktingar över jul.

De nya beskeden kom samma dag som Tyskland registrerade 410 nya dödsfall av covid-19-sjuka på ett dygn – en rekordnotering under pandemin. Antalet nya bekräftat smittade det senaste dygnet var 18 633, drygt 5 000 färre än fredagens rekordnotering.

Sedan tidigare gäller andra skärpta nationella restriktioner. Bland annat är barer och restauranger är stängda, medan butiker och skolor fortsatt får hålla öppet.

– Den exponentiella ökningen av antalet smittade har stoppats. Den ökande kurvan har förvandlas till en tillplattad kurva. Men vi kan inte vara nöjda med den här delframgången, säger Merkel.