Fridas sambo avvisades vid gränsen: Känns ruttet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det råder en del oklarheter om hur det snabbt införda inreseförbudet från Danmark ska tolkas.

När svenska Frida, 32, och hennes familj skulle åka till julfirandet i Ängelholm blev hennes danska sambo avvisad av gränspolisen.

– Jag tycker att det är för jävligt att man gör så här mot sina svenska medborgare, säger hon till Aftonbladet.

På julaftonsmorgonen packade Frida, hennes sambo och deras lilla son bilen med julmat och julklappar för att åka till julfirandet med Fridas familj i Ängelholm. När de körde av färjan i Helsingborg blev de stoppade av gränspolisen.

– De tog våra ID-kort och gick iväg. Efter en kvart kom de tillbaka och sa ”Ni får skiljas åt här. Du Mark får åka till Danmark och du Frida får åka till Sverige”, berättar Frida.

Hon var väl medveten om att det råder inreseförbud från Danmark men blev ändå förvånad och upprörd över beskedet.

– Jag förstod det som att man får göra undantag för nära familj. Därför tänkte vi att det skulle vara okej, säger Frida.

– Jag har också pratat med danska vänner som har fått komma in med en anhörig som är svensk, så det verkar bero vem som står där och vaktar gränsen. Jag tycker det är totalt orimligt.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förvirring och oro över reglerna

Och Frida är inte ensam. Sedan regeringen beslutade om ett inreseförbud från Storbritannien och Danmark i måndags har det rått förvirring och oro på båda sidor om gränsen om exakt vad som gäller. Flera hundratals har avvisats sedan inreseförbudet trädde i kraft.

På onsdagen presenterade regeringen ändringar i inreseförbudet från Danmark för att underlätta för boende på Bornholm och danska, liksom brittiska, medborgare med ”trängande familjeskäl” undantogs också förbudet.

Men vad som ingår i trängande familjeskäl har väckt förvirring. Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) från Malmö berättar att flera oroliga familjer kontaktat honom med frågor om vad som gäller.

– Det handlar om personer som bor här i Sverige och är svenska medborgare men har barn som är folkbokförda i Danmark. De är osäkra på om barnen får komma hit för att fira jul, säger han.

Foto: PRIVAT
Fridas sambo stoppades vid gränsen.

Polisen: Fira jul inte tillräckligt skäl

Undantaget i inreseförbudet från Danmark, för den som har trängande familjeskäl, inkluderar inte julfirande. Det meddelar gränspolisen i region Syd.

Justitiedepartementet meddelar att det är upp till polisen att bedöma hur skrivningen ska tolkas. En bedömning som gränspolisen nu gjort tillsammans med Nationella operativa avdelningen, och som riskerar att bli en julbesvikelse för den som hoppades korsa sundet för att fira.

– Vår tolkning av det är att det handlar om hastigt uppkomna och akuta anledningar som begravning, svår sjukdom i familjen eller förlossning, palliativ vård. Men det ska vara riktigt extraordinära saker. Att fira jul är inte trängande familjeskäl enligt vår bedömning, säger Tommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.

Foto: Johan Nilsson/TT
Personer som inte har rätt att komma in i Sverige vid danska gränsen eskorteras tillbaka av polis.

”Det känns ruttet”

Frida, Mark och deras son återvände till hemmet norr om Köpenhamn när Mark blev avvisad. Frida är kritisk till att regeringen fattade beslut om inreseförbudet med så kort varsel inför jul. Hon pekar på att regeringen hittills under pandemin haft en mindre strikt inställning och menat att stängda gränser inte stoppar coronasmittan betydligt.

– Att jag som svensk medborgare inte får komma in med mitt barn och man känns ruttet. Sverige har inte agerat på tio månader. Att göra det nu, precis innan jul är ett hån. Jag förstår inte att man gör så här, säger Frida.

– I Sverige har man hela tiden gått på att man ska vara symtomfri. Vi har dessutom testat oss och har testat negativt.

Hur ska ni fira jul nu i stället?

– Jag vet inte, vi får väl se. Det kanske inte blir så mycket jul nu, det känns inte som att det finns så mycket glädje nu, säger Frida.

Men man råder ju ändå folk att hålla nere på julfirandet i år. Hur tänker du kring det?

– Vi brukar fira med mormor och morfar, nu är det med min mamma och pappa och min bror med familj. Vi har skurit ner så långt vi kunde. Men julen är för barnens skull och vi ville att kusinerna skulle få träffas

Publicerad:

LÄS VIDARE