Brittiska sjukhus nära överbelastning: ”Som om det vore krig”

Publicerad 2021-01-10

LONDON. Den brittiska coronaspridningen ökar kraftigt och vården överbelastas.

London får 800 nya patienter – motsvarande ett helt sjukhus – varje dag.

– Om vi inte agerar omedelbart så kommer fler människor att dö, säger borgmästaren Sadiq Khan.

I onsdags gick Storbritannien in i en tredje lockdown, men den nya coronamutationen fortsätter att spridas snabbt över ett av Europas värst drabbade länder. Under fredagen rapporterades 1 325 dödsfall med covid-19 in och 68 000 personer bekräftades smittade – de högsta siffrorna för en dag sedan pandemin började.

Totalt har över 80 000 personer dött med covid-19 och vården riskerar att överbelastas. Den senaste veckan har antalet inlagda på sjukhus med covid-19 ökat med en tredjedel. I London, där en av 30 invånare har covid-19, förs 800 nya coronasmittade till sjukhus för vård varje dag. Det motsvarar ett helt sjukhus. Huvudstadens borgmästare Sadiq Khan utlyste på fredagen ett nödläge – en så kallad major incident – i London. Det gör man annars bara vid exempelvis terroristattacker eller allvarliga olyckshändelser – för att öka sjukvårdens resurser.

– Om vi inte agerar omedelbart nu så kommer NHS (sjukvården) att bli överbelastad och fler människor kommer att dö, säger Khan till Sky news.

– Det är som om det vore krig här. Om vi inte minskar spridningen så kommer NHS att få slut på sjukhussängar. Jag har aldrig varit mer orolig än jag är nu.

”Sju dog på ett skift”

Smittotalet i Storbritannien just nu beräknas till uppemot 1,4 – vilket innebär att varje smittad person för coronaviruset vidare till i snitt 1,4 andra. En av 50 britter har covid-19. Anledningen tros vara den nya brittiska mutationen, som sprids snabbare – och att många träffades över jul och nyår.

Nicola Rudkin, chef på en kirurgienhet på Royal London Hospital, säger att hon aldrig varit med om något liknande under sina 15 år på sjukhuset.

– Många sjuksköterskor kommer att sluta på grund av detta och det är svårt eftersom det inte finns någonting som jag kan säga eller göra som kommer att göra det de går igenom bättre. Vi har aldrig haft dödssiffror som dessa. Det värsta var sju dödsfall på ett skift, säger hon till Evening Standard.

Hon uppskattar att arbetsbördan har fördubblats. Alla icke-nödvändiga operationer har satts på paus och Rudkins kirurger har omplacerats för att ta hand om coronapatienter. Antalet nya fall väntas nå sin topp på måndag.

– Men det innebär inte att det kommer att sluta dagen efter, säger hon.

– Även om siffrorna inte fortsätter att stiga så kommer vi att ha fullt upp i slutet på mars. När du kommer ut ur respiratorn så behöver du fortfarande månader av intensivvård.

Prioriterar bort äldre

Londons överbelastade sjukhus innebär att läkare tvingas börja prioritera mellan patienter.

– Det är en farlig situation för alla patienter som behöver akutvård. Tyvärr tvingas några sjukhus nu börja rangordna akutvårdpatienter, säger Katharina Hauck från Imperial College of Londons medicinska enhet, till Daily Mail.

– Om man tillämpar dessa instruktioner på ett effektivt sätt innebär det att patienter under 65 som inte är sköra kommer att prioriteras över äldre och sårbarare patienter när det kommer till akutvård.

Rehana Ruette ska föda barn i februari, på ett sjukhus tyngt av covidsjuka.

Rehana Ruette ska föda sitt andra barn i början av februari. Hon har varit på kontroll på St Thomas’s sjukhus mittemot parlamentet i Westminster, där premiärminister Boris Johnson förra våren kämpade för sitt liv på intensiven – och märker av att trycket ökat de senaste veckorna.

– Man kan se att covid påverkat sjukhuset, säger hon.

– Det finns delar av sjukhuset som är avstängda och det är annorlunda än när jag varit där tidigare, så det är på det hela taget en väldigt orolig tid för någon som är gravid. Det är ett virus som man inte vet om det kommer slå till hårt eller om det blir en mild infektion så jag har försökt vara så försiktig som möjligt.

Robert, 74, och Patricia Pryce, 66, söker sig till centrala London för att undvika folk.

”Folk slappnade av”

Trottoarerna utanför sjukhuset gapar tomma. Robert, 74, och Patricia Pryce, 66, har tagit sig in till centrala London för en promenad – eftersom det är för mycket folk ute i parken Hampstead Heath där de bor.

– De senaste dagarna har jag varit mer orolig än innan på grund antalet personer som dör, säger Robert.

Patricia tycker att nedstängningen borde utökas till att även omfatta kollektivtrafiken.

– Om vi försöker få folk att hålla sig hemma, varför kör då bussar och tåg och uppmuntrar folk att åka? Det är galenskap för mig.

I en ny kampanj uppmanar regeringen alla britter att ”agera som om de själva bär på viruset”. Affischerna visar en vårdanställd i full skyddsmundering, med ett tydligt budskap: ”Om du går ut så kan du sprida det. Folk kommer dö.” Bee, som bor i närheten av sjukhuset, är på promenad med sin hund Troy. Hon hoppas att folk lyssnar på uppmaningarna.

– När vi började vaccinera trodde nog många att de kunde slappna av, men nu tror jag att fler och fler känner någon som blivit allvarligt sjuk eller har fått långvariga hälsoproblem av coronaviruset.