85-årig kvinna dog efter rullstolsolycka

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Utflykten slutade i tragedi för den rullstolsburna 85-åringen.

I ett obevakat ögonblick åkte rullstolen utför en slänt och välte. Kvinnan skadades och dog senare på sjukhus.

Nu har kommunen anmält händelsen på äldreboendet.

Det var i mitten av juli som en vårdare på ett äldreboende i Uppsala tog ut en av de boende, 85-åringen, på en promenad.

Under utflykten såg den boende en fin grönsaksplantering och frågade vårdaren vad det var för sorts grönsaker. Då böjde vårdaren sig ner för att titta närmare på planteringen – och släppte rullstolen ett kort, men ödesdigert, ögonblick. Utan att ha lagt i bromsen.

När vårdaren vände sig om igen hade rullstolen åkt av vägen nerför en slänt och vält. 85-åringen var efter olyckan vaken och talbar men hade fått flera frakturer.

Några dagar senare dog kvinnan på sjukhuset.

En 85-årig kvinna dog efter en rullstolsolycka på ett äldreboende. Nu har kommunen anmält händelsen.
Foto: TT
En 85-årig kvinna dog efter en rullstolsolycka på ett äldreboende. Nu har kommunen anmält händelsen.

Kommunen: Tragisk olycka

Kommunen har inte tillgång till sjukhusets journaler och har inte den exakta dödsorsaken. Men enligt Lars Östlund bidrog skadorna 85-åringen fick i fallet till dennes död.

– Vi ser det här som en tragisk olyckshändelse som vi djupt beklagar. Det är självfallet så att vår personal har brustit i rutinerna i det här fallet, då man inte låst rullstolen när man släpper uppmärksamheten. Det rör sig om en sekund men det är alldeles för länge i det här fallet, säger Lars Östlund, områdeschef på äldreförvaltningen på Uppsala kommun.

Efter händelsen har kommunen gjort en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Där konstaterar man att det funnits brister i rutinerna på boendet, som man nu skärper.

– Vi har sett över den instruktion vi har för promenader utomhus och förtydligat att man aldrig lämnar en rullstol olåst. Antingen rullar den och då håller man i den eller så stannar man och då låser man den, säger Lars Östlund.

Vårdaren mår dåligt

Man har också bett gatu-park-förvaltningen att sätta upp ett staket längs vägslingan, för att förhindra framtida olyckor.

Lars Östlund säger att vårdaren som var ute med 85-åringen mår dåligt efter det som hänt.

– Det har också tagit hårt på personalen såklart och den får hjälp av företagshälsovården.

Publicerad:

LÄS VIDARE