På besök i USA:s mest ojämlika stad

Publicerad 2020-10-04

Med bara veckor kvar till presidentvalet har Peter Kadhammar återvänt till USA.

Tillsammans med fotografen Peter Wixtröm möter han människorna i ett land där avgrunden mellan fattiga och rika växer, och där vreden ständigt bubblar upp: mot polisen, mot politikerna, mot pandemin. Mot maktlösheten.

Här är deras första rapport.

I USA:s ojämlikaste stad tar det några minuter att köra från fantastiska rikedomar till den djupaste fattigdom.
Staden är Atlanta i delstaten Georgia.
John Gordon bor i en villa stor som en herrgård. Han har utsikt över en underbar trädgård och längre bort, om han lyfter blicken, Atlantas skyskrapor. Det är stadsdelen Buckhead.
Ali Roberts bor i ett kyffe byggt av svarta presenningar och spånskivor. Kyffet står på en stängd bro över fem järnvägsspår och om Roberts lyfter blicken kan han se två män och en kvinna som förbereder sina sprutor för att skjuta in knark i blodet. Det är stadsdelen English Avenue.
John Gordon är stolt över sitt hus. Han ledde bygget själv.
Ali Roberts är stolt över sitt hus. Han har själv byggt det.
En dag körde John Gordon till English Avenue. Han hade aldrig varit i denna del av sin hemstad Atlanta. Han visste att det var fattigt men hade inte förstått att fattigdomen var så fruktansvärd.
John Gordon blev kvar. Tillsammans med pastorn i en baptistkyrka startade han en organisation för att hjälpa invånarna i English Avenue.
Gordon är hängiven anhängare till Donald Trump som han anser är den bästa presidenten på väldigt, väldigt länge.
Ali Roberts brukar ta sig till den rika stadsdelen Buckhead för att tigga. En bra dag kan han få ihop uppåt 30 dollar.
De rika tar han om dig, säger Roberts.
Den amerikanska valkampanjen är rasande och dramatisk men frågor om ojämlikhet och klassklyftor spelar liten roll. Den fattige och rike är överens: var och en är sin lyckas smed.


Läs hela reportaget här

LÄS VIDARE