Coronasmittan på ny rekordnivå i Indien

Publicerad 2021-04-14

En otålig folkmassa – där få håller avstånd – väntar på att registrera sig för att ta covidprov på ett sjukhus utanför New Delhi i Indien.

Massbad i floden Ganges. Trängsel vid politiska massmöten.

Indien klättrar på listan över värst virusdrabbade länder och har nu näst flest antal fall av covid-19 i världen. Men är smittan mer utbredd än i Sverige?

– Alla är medskyldiga – vi har tillåtit sociala, religiösa och politiska folksamlingar, säger Rajib Dasgupta, professor i folkhälsa vid Jawaharlal Nehru University, till nyhetsbyrån AFP.

– Ingen håller avstånd längre.

De senaste tiden har smittspridningskurvan i jättelandet Indien vänt brant uppåt. Med genomsnittliga 150 000 fall om dagen den senaste veckan har landet högst smittspridning i världen i absoluta tal, enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Den senaste tiden har Indien gjort rekorddagsnoteringar på en bra bit över 160 000 nya fall. När det gäller totala antalet fall har landet gått om Brasilien och seglat upp till plats två globalt. Det innebär att bara USA, där 31,2 miljoner människor testat positivt för covid-19, har fler virusfall. I Indien har 13,7 miljoner covidinfekterade konstaterats och i Brasilien 13,5 miljoner.

Covidsjuka flyttas mellan två avdelningar på ett sjukhus i Ahmedabad i Indien.

Trötta på restriktioner

Vad beror då den nya virusvågen på? Experter säger att stora mängder människor har samlats i flera delstater utan att hålla avstånd eller bära munskydd. På vissa platser har det handlat om kampanjmöten inför lokala val, på andra om religiösa högtider eller festivaler.

Restriktionströttheten i Indien är stor efter fjolårets hårda nedstängning – som dessutom fick ödesdigra ekonomiska konsekvenser. När smittan började öka igen i februari struntade många i att hålla avstånd. Viruset spred sig som en löpeld, i synnerhet i tätbefolkade delstater som Maharashtra med runt 125 miljoner invånare. Där ligger bland annat storstaden Bombay (Mumbai) och staden Pune, som enligt nyhetsbyrån AP nu börjar få slut på respiratorer och viss virusmedicin.

En annan "hot spot" är staden Haridwar i delstaten Uttarakhand i norr, där hundratusentals hinduer är i färd med att fira den religiösa högtiden kumbh mela. Det är då troende tar renande bad i främst den heliga floden Ganges. Bilder i lokala och internationella medier visar hur människor trängs på flodstränderna, de flesta utan munskydd.

– Vi ber folk att bete sig på ett covid-lämpligt sätt. Men folkmassorna är enorma och det är praktiskt omöjligt att utfärda böter, säger den lokale polischefen Sanjay Gunjyal till brittiska BBC.

Hälsoexperter uppges ha vädjat till myndigheterna att ställa in kumbh mela, som är två månader lång, men fick beskedet att den kunde genomföras så länge vissa regler iakttogs – regler vars efterlevnad nu är svåra att kontrollera.

Troende – de flesta utan munskydd – firar den hinduiska högtiden kumbh mela genom att ta renande bad i floden Ganges.

Värre i Sverige?

Fallet illustrerar hur komplext det är att bekämpa coronaviruset i ett land med över 1,3 miljarder invånare, många etniciteter och varierande tillgång till testning och hälsovård. Det kan till och med vara svårt att få grepp om hur allvarligt läget egentligen är.

Smittan har förvisso ökat dramatiskt den senaste månaden, men Indiens stora befolkning gör att de absoluta talen sticker ut i statistiken. Sett till genomsnittliga nya fall per 100 000 invånare den senaste veckan klarar sig landet betydligt bättre än Sverige: 10 personer på 100 000 blir smittade i Indien, jämfört med 63 personer i Sverige, enligt statistiksajten Our World in Data.

Vaccinationstakten är också en parameter att ta hänsyn till. Häromdagen slog regeringen i New Delhi sig för bröstet som "snabbaste i världen" att leverera 100 miljoner doser vaccin. Bedriften tog Indien 85 dagar, jämfört med 89 i USA och 102 i Kina, rapporterar BBC.

Men den upptrappade vaccinationskampanjen, vars första mål är 250 miljoner injektioner i juli, kommer att blir utdragen. Och den kan få konsekvenser globalt: Indien är en av världens största vaccinproducenter, den ökade efterfrågan på hemmaplan gör att leveranser till bland annat USA, Kanada och det globala vaccinationsprogrammet Covax försenas.

En indisk kvinna ber till gudinnan Kali i ett tempel i Jammu i Indien.

"Folk är oförskämda"

I takt med att sjukhus blir fulla och dödstalen stiger råder nu upptrissad stämning i många delstater. Premiärminister Narendra Modis regering har kritiseras för att vara otydlig under denna andra smittovåg och flera områden har därför infört egna restriktioner. I delstaten Maharashtra råder exempelvis utegångsförbud på nätterna och nedstängning under helgerna. Men reglerna efterlevs inte av alla.

– Folk lyssnar inte. Om vi ber folk att ha munskydd är de oförskämda mot oss, säger Rohit, som arbetar som servitör på en populär restaurang i Bombay, till AFP.

LandInvånare i miljonerFall av covid-19Döda i covid-19Nya fall per dag per 100 000 invånare senaste veckan
USA33031,3 miljoner563 00021
Indien1 38013,7 miljoner171 00010
Brasilien21013,5 miljoner355 00034
Sverige10,4857 00013 60063

PODD England öppnar upp

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen