Skolpersonal tog matrester – får sparken

Uppdaterad 2023-03-10 | Publicerad 2021-02-08

Skolpersonalen filmades med övervakningskameror och anklagades för att stulit överbliven mat från skolköket. Nu har två av kvinnorna fått sparken.

– Cheferna tror att personalen är myror de kan trampa på, säger en av dem.

Innan jul sattes övervakningskameror upp i kök och kylrum på en skola i Stockholm, då arbetsgivaren misstänkte att personal tog med sin mat. På filmerna kunde man vid flera tillfällen se hur personal tog med sig rester av bland annat sallad, majs och frukt.

Sex personer stängdes av från arbetet, varav tre vikarier och tre kvinnor som varit anställda i många år. I fredags meddelades två av de anställda att de avskedas. Den tredje har ännu inte fått besked om sin anställning.

En av de nu avskedade, en kvinna i 60-årsåldern, har jobbat i 16 år på skolan. Hon aldrig tidigare blivit anklagad för oegentligheter.

– Att de gör så här, utan varning, utan någonting, efter 16 år. Det gör ont, säger hon.

Överväger polisanmälan

Stockholms stad överväger nu även att polisanmäla skolpersonalen, enligt grundskolechefen Happy Hilmarsdottir.

I utbildningsförvaltningens utredning menar hon att kvinnorna gjort sig skyldiga till ekonomisk oegentlighet och stöld, vilket anses vara avskedsgrundande, och påpekar enligt mötesanteckningar att kvinnorna borde ha känt till reglerna.

I utredningen påstås att personalen kan ha tagit mat som kunde ha använts i verksamheten. Det ska exempelvis handla om en youghurt, ost och bananer. Men kvinnorna vidhåller att varorna hade passerat bäst före datum, och att frukten skulle ha legat och ruttnat över jullovet.

De två avskedade anklagas dessutom brutit mot hygienreglerna genom att förvarat egna frysta bär och kyckling i skolans frys, samt vid något tillfälle befunnit sig i köket med ytterkläder.

”Överbliven ost ska frysas”

Grundskolechefen har tidigare sagt till Aftonbladet att det i princip inte spelar någon roll om maten de tagit är sopor eller inte, då det även är mot reglerna att ta med matrester hem.

– Det har ingen reell betydelse. Överbliven mat såsom smör, ost, bröd och pålägg ska frysas för att kunna användas senare i verksamheten, säger Happy Hilmarsdottir, som nu vill svara på frågor via mejl.

Vad exakt påstås de ha stulit? Vilka varor, vilka mängder och för hur stort värde?

– Vi går inte in några detaljer runt detta i media.

Happy Hilmarsdottir menar att det kan uppstå problematiska situationer om skolmatsrester serveras hemma till privatpersoner.

– Vi vill ha en ekonomiskt hållbar situation där vi tar tillvara allt . Skolan känner också ansvar för att maten hanteras rätt och för att kvaliteten ska kunna säkerställas. Det blir svårt om inte rutinerna följs. Om det till exempel serveras hemma hos någons mamma och så blir den sjuk, då skulle det inte kännas bra, skriver hon i mejl.

De anställda menar att de tagit hem salladsrester som ändå skulle slängts. Men enligt Stockholms stad är det inte tillåtet att ta med någonting från arbetsplatsen, inte heller rester.

Juristen: Vidrigt

Magnus Jönsson, juridiskt ombud för de två kvinnorna kallar arbetsgivarens agerande för ”vidrigt” och ett sätt att lära personalen på skolan en läxa.

– De visste om att ”alla” tog hem gammal mat men valde trots det att sätta upp kameror i stället för att ta en diskussion om det, säger han.

Fackförbundet Kommunal har kritiserat kameraövervakningen av de anställda, och menar att den kan vara olaglig då man inte informerat tillräckligt med exempelvis skyltar.

Skolpersonalen har ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga avskedandet.