Efter nej från LO: Vänsterpartiet hotar fälla regeringen – igen

Löfven: Vi kommer att analysera läget

Publicerad 2020-10-16

Krisen för regeringen har blossat upp på nytt.

Efter de strandade las-förhandlingarna hotar Jonas Sjöstedt återigen att väcka misstroende.

– Nu väntar vi på Löfvens svar, säger V-ledaren till TT.

Efter dygn av förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter låg ett förslag om las-avtal på bordet. På fredagseftermiddagen meddelade LO-styrelsen att de enhälligt röstat nej till lagförslaget.

– Vi har verkligen, verkligen försökt ända in i kaklet att få till stånd en överenskommelse, men inte lyckats, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson på en presskonferens.

”Riktigt dåligt förslag”

Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunalarbetarförbundet, säger att slutbudet från arbetsgivarna var ”uselt”.

– Jag trodde att det skulle komma ett förslag som löste våra problem med allmän visstid, att man kan hyvla, sänka sysselsättningsgraden. Men vi fick ingen leverans i dessa frågor, vilket jag trodde skulle vara självklart. Totalt sett var det ett riktigt dåligt förslag, ett riktigt dåligt slutbud, säger Baudin till TT. Samtidigt säger ordföranden att de kommer ”göra allt för att se till att las-utredningen inte ser dagens ljus.”

Att förhandlingarna brutit samman innebär att regeringskrisen tar ny fart.

– Det får de politiska partierna hantera, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Regeringskrisen har hängt i luften den senaste veckan. Först hotade Vänsterpartiet att fälla Stefan Löfvens regering om den gör verklighet av las-utredningens förslag – sedan meddelade KD, SD och M att de var beredda att backa upp en misstroendeförklaring.

Under partiledardebatten i söndags sa Jonas Sjöstedt att han var beredd att ge regeringen och januaripartierna lite mer tid.

Hotet från V: ”Står fast”

Nu säger V-ledaren att det är beklagligt, men inte förvånande, att arbetsmarknadens parter inte kommit överens.

– Statsministern kan lösa det här genom att dra tillbaka alla tankar om att genomföra lagstiftning om utredningen. Men om regering går vidare med förslaget står vi fast vid att han inte kan vara kvar som statsminister, säger Jonas Sjöstedt till TT.

På TT:s fråga om hur länge Vänsterpartiet kommer vänta med att väcka misstroende mot Stefan Löfven svarar Sjöstedt att han inväntar svar från statsministern.

– Det är det som avgör helt hur vi kommer att agera framöver. Om de drar tillbaka att göra lag av las-utredningens förslag så kan han sitta kvar. Nu avgörs det här av hur Löfven ställer sig. Ska han gå till historien som statsministern som slår sönder den svenska anställningstryggheten?

Stefan Löfven lämnade under kvällen ett uttalande om de kraschade förhandlingarna.

”Jag har stor respekt för de olika ställningstaganden som meddelats idag från arbetsmarknadens parter. Regeringens utgångspunkt är att en förändring av anställningsskydd och omställning måste upprätthålla en grundläggande balans mellan parterna samt ha stöd från alla delar av arbetsmarknaden. Regeringen har nu tagit del av parternas besked och kommer nu att analysera läget”, skriver statsministern.

Annie Lööf var mer kritisk i tonen.

”Idag fanns en historisk möjlighet för arbetsmarknadens parter att sluta ett nytt huvudavtal. Det hade inneburit en mer modern och inkluderande arbetsmarknad. Fler människor skulle kunna gå från utanförskap till jobb och fast anställning. Fler skulle fått en möjlighet till omställning och vidareutbildning”, skriver hon i ett uttalande.

Svenskt Näringsliv: ”Djupt beklagligt”

Både Svenskt Näringsliv och PTK har under dagen antagit överenskommelsen, berättar de på en presträff på fredagskvällen.

– Vi är beredda att anta överenskommelsen, säger PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt.

– Vi har fattat ett enhälligt beslut om att tacka ja, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

I ett uttalande utvecklade Mattias Dahl.

”Det är djupt beklagligt att det inte blev en överenskommelse. Förhandlingarna har varit konstruktiva och det har funnits ett samförstånd i förhandlingsrummet”.

Han anser att LO:s nej är en djup besvikelse.

”Det är särskilt uppseendeväckande att LO:s styrelse är enig om att inte anta kompromissen”, säger Dahl enligt uttalandet.

Följ ämnen i artikeln