Regeringen bjuder in parterna till las-samtal

Av: 

TT

Publicerad:
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommenterade på fredagskvällen de strandade las-förhandlingarna vid en pressträff.
Foto: Thommy Tengborg/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommenterade på fredagskvällen de strandade las-förhandlingarna vid en pressträff.

NYHETER

Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacken kom överens – men LO:s styrelse säger nej till las-överenskommelsen.

– Det är ett svårt läge, och jag kommer att bjuda in parterna för att samtala vidare, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Det är osäkert om en överenskommelse mellan två av parterna är giltig, om den tredje parten står utanför. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger att det nu behövs tid och "en god natts sömn" för att analysera vad beskeden innebär.

– Jag konstaterar att både Svenskt Näringsliv och PTK säger att de behöver tid att få analysera det här nya läget, och jag har stor respekt för det. Det är klart att det är viktigt för oss att ha bred förankring bland arbetsmarknadens parter, säger hon.

– Det är ett svårt läge, och jag kommer bjuda in parterna för att samtala vidare.

Från regeringens sida finns också möjligheten att driva igenom förslagen i den las-utredning som av många fackföreningar och experter beskrivits som mycket generös för arbetsgivarsidan. Den 21 oktober tar regeringen emot svar från de 57 remissinstanser som ska ge synpunkter på utredningens innehåll.

Samtidigt finns ett överhägnande hot om regeringskris, sedan Vänsterpartiet sagt sig vara redo att fälla regeringen om utredningens förslag läggs fram – ett hot som Nordmark kallar "oansvarigt".

– Jag tänker inte ta ställning till Sjöstedts politiska spel – han har ju hotat med misstroende. Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, mitt i en pandemi och en kris på arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN