Putin: Var är bevisen för cyberattacker?

TT-AFP

Publicerad 2021-06-14

Rysslands president Vladimir Putin (bilden) träffar sin amerikanske motpart Joe Biden senare i veckan.

Ryska cyberattacker riktade mot amerikanska företag och myndigheter kommer oundvikligen att vara en fråga som kommer upp när USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin möts inom kort.

Inför mötet i Genève på onsdag fortsätter Putin att sin vana trogen förneka att Ryssland står bakom attackerna.

När mediebolaget NBC frågar Putin om Ryssland bedriver ett ”cyberkrig” mot USA svarar presidenten:

– Vi har anklagats för allt möjligt. Var är bevisen? Det börjar bli farsartat.

När president Joe Bidens regering nyligen skärpte sanktionerna mot Ryssland motiverades det bland annat av ryska ”regeringsstyrda försök” till valpåverkan i USA och cyberattacken mot it-företaget Solarwinds.

Och i början av juni tvingades det gigantiska globala köttföretaget JBS, med huvudsäte i Brasilien, att avbryta sin verksamhet i Australien på grund av en cyberattack. Även i Kanada och i USA stannade verksamheten delvis av.

Såväl JBS som USA:s federala polis FBI pekade då ut en kriminell organisation som troligen är baserad i Ryssland som ansvarig för den så kallade ransomware-attacken.

Vita huset anklagade inte den ryska regeringen för att vara direkt ansvarig för dessa hackerattacker, men kritiserade landet för att hysa misstänkta kriminella organisationer.

2017 slog de amerikanska underrättelsetjänsterna CIA, FBI och NSA fast att Ryssland försökte påverka USA:s presidentval året före.