FHM oroade över indiska varianten – nya åtgärder införs

Uppdaterad 2021-06-11 | Publicerad 2021-06-10

Spridningen av den så kallade indiska varianten av covid-19 ökar i Sverige, och Folkhälsomyndigheten ser över möjligheten att skärpa smittskyddsåtgärderna nationellt.

I Värmland och Blekinge har nya åtgärder införts.

I veckan har ett ökat antal fall av den så kallade indiska varianten, även kallad deltavarianten, av covid-19 konstaterats i Värmland och Blekinge. Varianten har i dagsläget upptäckts i 11 regioner i Sverige och den tros vara mer smittsam än andra varianter.

– Vi kan se vad som hänt med varianterna över tid. I början av året såg vi den brittiska varianten som nu kallas alfa. Den blev snabbt den dominerade varianten i Sverige. De övriga varianterna minskade då, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.

– Nu har flera andra varianter dykt upp, ingen av dem är i närheten av att bli dominerande så här långt, men vi ser oroande tendenser, fortsätter han.

Främst rör oron den så kallade indiska varianten. Den verkar enligt Anders Tegnell vara annorlunda, och kan ha kapaciteten att bli dominerande.

Folkhälsomyndigheten kan skärpa de nationella smittskyddsåtgärderna om smittan fortsätter att öka.

71 fall har rapporterats

– Deltavarianten är mest oroande. Totalt 71 fall av deltavarianten har rapporterats, säger Anders Tegnell.

Särskilt i Värmland och Blekinge har man upptäckt utbrott av varianten, och regionala smittskyddsåtgärder har därför införts.

Folkhälsomyndigheten har också fattat beslut om att öka övervakningen av varianten nationellt. Det innebär att provtagning kommer att genomföras med PCR-tester som kan påvisa den indiska varianten.

– Nationellt skärps hanteringen av identifierade fall av covid-19. Utökad typning av prover i landet aktiveras, säger Anders Tegnell.

”Två doser vaccin ger ett gott skydd”

Den första dosen vaccin verkar ge ett något sämre skydd mot den indiska varianten.

– Vaccinationsskyddet efter en dos är något påverkat med denna variant, men två doser vaccin ger ett gott skydd.

Den indiska varianten är den dominerande virusvarianten i England i dag, och den har konstaterats i nästan alla EU-länder. Analyser av variantens egenskaper pågår fortfarande.

Folkhälsomyndigheten bedömer att de skärpta åtgärderna och den ökade övervakningen av varianten inte ska påverka planeringen för en återgång till en mer normal situation i samhället. De påminner dock om vikten av att följa gällande restriktioner.

Den indiska varianten kan ha kapacitet att ta över i Sverige.

PODD Hotet mot "freedom day"

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen