Israel: Ingen misstänkt för journalists död

TT-AFP

Publicerad 2022-05-23

Människor håller tända ljus och palestinska flaggor vid en minnesstund för den dödade journalisten Shireen Abu Akleh. Bilden togs den 17 maj, en knapp vecka efter det att hon skjutits ihjäl i samband med en israelisk räd i Jenin.

Ingen israelisk soldat är misstänkt för brott i samband med att den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl på Västbanken i mitten av maj, enligt Israels militär.

– Med tanke på att Abu Akleh dödades mitt i en stridszon, kan det inte finnas någon omedelbar misstanke om brottslig verksamhet utan ytterligare bevis, säger israeliska militärens advokat Yifat Tomer-Yerushalmi.

Tomer-Yerushalmi är den som kommer att vara ytterst ansvarig för att slå fast om en enskild soldat ska straffas för dödsskjutningen av Abu Akleh, som inträffade i samband med sammandrabbningar med palestinier på den av Israel ockuperade Västbanken.

Advokaten uppger att det inte går att slå fast om journalisten dödades av en israelisk soldat som siktade på henne, eller om hon dödades av en förlupen kula från en beväpnad palestinier.

Shireen Abu Aklehs arbetsgivare, den Qatarbaserade tv-kanalen Al Jaazera, har anklagat Israel för att avsiktligt ha dödat journalisten.

Israels militär uppger att den fokuserat på en händelse där en israelisk soldat skjutit mot en beväpnad palestinier som befunnit sig i närheten av Abu Akleh.

Israel har erbjudit sig att genomföra en ballistisk undersökning av den dödande kulan i närvaro av amerikanska och palestiniska experter, men den palestinska myndigheten har vägrat och sagt att Israels militär är ”helt ansvarig” för journalistens död.