Eldinfernot fortsätter: "Allt är borta"

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-08-19

En ny storbrand har på bara ett dygn svalt tiotusentals hektar mark i Kalifornien och brandansvariga tvingas flytta fokus från den jättelika Dixiebranden.

I västra Nordamerika rasar totalt över 100 större bränder.

Starka, och oberäkneliga vindar. Torr mark. Och varm luft. Väderförhållandena i norra Kalifornien fortsätter att göda de våldsamma bränderna som härjar.

Den gigantiska Dixiebranden nordost om San Francisco fortsätter i oförminskad styrka, men nu riktas stora resurser även till en snabbt uppblossad brand i Sierra Nevada.

Där härjar sedan i helgen Caldorbranden, som på tisdagen åttafaldigades i storlek och nu är drygt 22 000 hektar stor.

”Snälla, lyssna på varningarna”

Branden, bara fem mil öster om Kaliforniens huvudstad Sacramento, är utom kontroll och delstatens brandansvariga har beslutat att flytta många brandbekämpare från Dixiebranden till Caldor.

– De skickades direkt dit för de var de som var närmast, säger brandchefen Thom Porter till Sacramento Bee om de 30 brandbilarna med tillhörande personal. Till allmänheten har han bara ett budskap:

– Snälla, lyssna på varningarna och när vi ber er att lämna området, gör det. Vi måste få ut er så att vi kan skydda era hem från elden.

En by, Grizzly Flats, har nästan helt slukats av lågorna och över 11 000 människor i närområdet har evakuerats, skriver Sacramento Bee.

– Allt är borta. Det enda jag kan göra nu är att städa upp i röran och flytta, säger en av de drabbade i Grizzly Flats, Fred Bratten, till Reuters.

– Bilarna har bokstavligen smält och har lämnat pölar av metall under skeletten.

Bara ett fåtal hus står kvar i byn, där 1 200 personer bodde.

”En belägring”

För Dixiebranden har begränsningslinjerna ”i stort” hållits den senaste veckan, men bara de senaste två dagarna har ytterligare över 12 000 hektar slukats i den näst största branden i Kaliforniens historia. Thom Porter säger att det kommer att ta tid innan elden är helt under kontroll och att den fortsatt är motståndskraftig.

Branden har förstört mer än 1 200 byggnader och 12 000 människor har evakuerats.

– Vi hoppas bara att det finns något att återvända till, säger Clark Tomlinson, en av 125 som tvingades fly byn Mineral, till nyhetssajten Action News Now.

Sammanlagt brann under onsdagskvällen, lokal tid, 434 000 hektar mark i Kalifornien och Porter kallar läget ”en belägring”. Han säger att hans mannar är slutkörda men att de kämpar vidare, för hjälpen utifrån kommer att vara begränsad.

Kalifornien får mycket hjälp från övriga USA, men i hela västra Nordamerika brinner över hundra större bränder. Expertisen har tidigare i sommar understrukit att människans växthusgasutsläpp spär på extremvädret.

– Kanada brinner också, konstaterar Porter.

.

ANNONS