Liverapportering om pilbågsattacken i Norge

Uppdaterad 2021-10-16 | Publicerad 2021-10-14

Beväpnad med pil och båge misstänks Espen Andersen Bråthen, 37, ha dödat fem personer och skadat två i norska Kongsberg under onsdagen.

Här rapporterar vi om det senaste angående händelsen.

Här liverapporterar vi det senaste om pilbågsattacken i Kongsberg i Norge.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Till norska TV2 sade mannens advokat Fredrik Neumann tidigare under lördagen att han ”håller med om de preliminära slutsatser och bedömningar som polisen gjort i ärendet”.

    Enligt Neumann var det han som krävde en fullständig rättsmedicinsk undersökning av Bråthen, som nu hanteras av sjukvården.

    En mindre rättsmedicinsk undersökning gjordes redan 2020.

    – Resultatet av den önskar vi inte säga något om. Bakgrund till det är att vittnen inte ska läsa om hans mentala hälsa i pressen. Vittnen ska ge oss sin egen uppfattning, säger Per Thomas Omholt under pressträffen.

    Den misstänkte har haft kontakt med vården ett antal gånger under flera års tid. Nu vill statsförvaltaren (motsvarande länsstyrelsen i Sverige) i Oslo och Viken undersöka hur sjukvårdens hanterat den misstänkte.

    Statsförvaltaren skriver i ett mejl till NTB att de redan varit i kontakt med både den kommunala sjukvården och specialistvården. (TT)

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Andréa, Hanne, Liv ,Gunnar och Gun dog I den attack som Espen Andersen Bråthen, 37, misstänks för.

    Polisen offentliggjorde det på en presskonferens under lördagen.

    – De är i sorg och har det tungt och svårt, säger Astrid Røkeberg, familjernas advokat, till NTB.

    Läs artikeln här: De mördades i pilbågsattacken i Norge.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Därefter avslutas pressträffen.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    – Vi har fått in mer än 50 vittnesmål. Vi genomför även tekniska undersökningar, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Polisen har hållit tre förhör med Espen Andersen Bråthen. På grund av hans hälsotillstånd har inga fler förhör kunnat hållas.

    – Han kommer förhöras på nytt så fort det är möjligt med hänsyn till hans hälsotillstånd, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

    Han säger också att mycket talar för att offren ska ha varit slumpmässigt utvalda.

Pilbågsattacken i Kongberg i tio punkter

  1. Fem personer dödades i ett dåd där en ensam gärningsman sköt mot människor med en kraftig jaktpilbåge i Kongsbergs centrum i Norge, onsdagen den 13 oktober.
  2. Polisen konfronterade mannen tidigt efter att han angripit kunder i en Coop-butik, men när han sköt pilar mot polisen backade de och mannen kom undan för tillfället.
  3. Samtliga fem dödsoffer ska ha skjutits efter det första mötet med polisen.
  4. Gärningsmannen rörde sig över stora delar av centrum. Först 34 minuter efter det första larmet kunde han gripas av beväpnad polis.
  5. Han ska också haft två andra vapen, uppger polisen.
  6. Espen Andersen Bråthen, 37, pekas ut som den misstänkta gärningsmannen. Han har förhörts och erkänt omständigheterna. Det finns inga uppgifter om fler inblandade.
  7. Han häktades på fredagen och fördes till sjukhus. Han ska genomgå en sinnesundersökning.
  8. Bråthen är en dansk medborgare bosatt i Kongsberg. Han är uppvuxen i Norge och har en dansk mamma och en norsk pappa.
  9. Han är sedan tidigare känd av polisen och har bland annat har han belagts med besöksförbud gentemot två nära anhöriga efter att ha brutit sig in i deras hus och hotat döda en av dem.
  10. Polisens huvudtes kring brottsmisstanken är att det handlar om psykisk ohälsa.