Så blir vädret i veckan: ”Slår om till kallare väder”

Publicerad 2021-10-11

Fram med mössa och vantar för helgens milda höstväder är snart ett minne blott.

Nu väntar kyligare dagar där även snön tittar fram på vissa håll.

– Det är verkligen höstväder, vi har lågtryck som avlöser varandra men däremellan hinner vi få lite mer högtrycksväder och sol, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Regn, rusk och snöfall. De milda höstdagarna med höga plusgrader är ett minne blott och nu tittar hösten verkligen in på sina håll.

Några sommarlika temperaturer kan smyga fram i vissa delar men framöver gäller det att plocka fram mössa, vantar och halsduk.

– Jag skulle absolut säga att det är läge för mössa och vantar, framför allt på morgnar och kvällar som kommer att vara kalla. Men mitt på dagen får man nog ha ett par solglasögon med sig, säger Mikael Luhr meteorolog på Klart.se.

”Utbrett snöfall i norr”

Veckan inleds med kalla temperaturer och kall luft som drar in över landet.

– Det slår om till det kallare i veckan och sedan blir det ganska utbrett snöfall i norr. Solchanserna fortsätter dock att vara goda i söder, säger Mikael Luhr.

En högtrycksrygg kommer att ge soliga dagar i hela landet med minusgrader som smyger in.

För den som tar bilen till jobbet kan det vara läge att plocka fram skrapan då det väntas blir frost från norr till söder.

– Natten till tisdag slår om till nordligare vindar och den kalla luften börjar ta sig neråt i landet. Det gör att det kan vara ganska kallt på många håll och frost kan nog börja komma lokalt i de västra delarna av Svealand och Götaland men även stora delar av Norrland, säger Mikael Luhr.

Solchanser i helgen

I norra delarna börjar snön titta fram på många håll och ett lågtryck rör sig in. Under fredagen rör sig snön ännu längre norrut och kan ge ett par centimeter snö.

Samtidigt finns det även solchanser i helgen och temperaturen ser ut att ligga runt tiogradersstrecket.

– De mellersta delarna kommer att få en solig helg från Jämtland och ner till norra Götaland. Men ner till södra Götaland, Västkusten, Skåne, Blekinge och Småland får man lite mer moln som drar in, säger Mikael Luhr.

Och hösten är definitivt här.

– Det är verkligen höstväder, vi har lågtryck som avlöser varandra men däremellan hinner vi få lite mer högtrycksväder och sol. Men sedan är det nya regnområden som kommer in, säger Mikael Luhr.

Höstpromenad. OBS: arkivbild.

Följ ämnen i artikeln