Ryska politiker manade till slut på kriget

TT-AFP

Publicerad 2022-05-27

Två kommunister uttryckte krigsmotstånd, om än utan att använda ordet krig, när ett regionparlament samlades i Vladivostok. Här gör maktpartiet Enade Ryssland reklam vid en av stadens vägar. Arkivbild.

Två ryska regionpolitiker har uppmanat Vladimir Putin att ”omedelbart” dra tillbaka alla ryska soldater från Ukraina.

Det ovanliga krigsmotståndet hördes vid ett sammanträde i regionparlamentet i Primorskij i den ryska Fjärran östern.

– Om vårt land inte avslutar den militära operationen så kommer vi att få många fler föräldralösa i vårt land, sade Leonid Vasjukevitj, som representerar Kommunistpartiet.

Vasjukevitj anförde att unga människor ”som skulle kunna vara till stor nytta för vårt land” kommer till skada.

Han tillade att de var totalt fyra kommunister som skrivit under uttalandet, men två av dem dementerade detta. Utspelet mötte stort motstånd, bland annat från guvernören Oleg Kozjemjako, som försökte få tyst på Vasjukevitj och utropade att denne var en förrädare.

Mötets deltagare röstade sedan för att blockera personerna bakom motståndsyttringen från att tala vid nästa sammanträde. Kommunistpartiets regionordförande har också lovat att vidta skarpa åtgärder mot dem.

En del kända ryssar har öppet satt sig emot Rysslands krigföring i Ukraina, men inom politiken har de allra flesta rättat sig i presidentens led.

Kommunistpartiet är det största av den handfull oppositionspartier som med Kremls välsignelse får delta i det politiska systemet. Partiledaren Gennadij Zjuganov har endast uttalat sig till stöd för kriget.