Majid, 30, hade biljett till Sverige – nu är familjen på flykt

Nödropet efter att Sverige stoppat evakueringar: Hjälp oss

Publicerad 2021-08-28

Sverige har avslutat sin evakuering från Afghanistan.

Majid och hans familj hade biljetter på ett av planen – men kom aldrig med något flyg.

I stället lever de på flykt från talibanerna.

– Till sist har de lämnat mig och min familj i talibanernas händer, säger han.

Under fredagen, dagen efter den fruktansvärda terrorattacken mot flygplatsen i Kabul, kallade regeringen till en pressträff om läget i Afghanistan. Där kom beskedet från Ann Linde.

– Jag kan meddela att evakueringen är avslutad. Ingen svensk personal är kvar.

Utrikesministern, liksom hennes kollegor migrationsminister Morgan Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S), uttryckte stor tacksamhet och stolthet över den svenska insatsen.

Den har inneburit att man, trots en svår och farlig situation, lyckats föra 1 100 svenskar och afghaner till säkerheten i Sverige.

Ungefär samtidigt fick Majid ett sms från den svenska ambassaden i Kabul (i Stockholm reds anm) med beskedet. Han skickar en bild på meddelandet. Under det skriver han:

Finally they left me and my family in the hand of the Taliban.

Majid har tre barn. Två döttrar på 7 och 4 år och en son som är 2 år. Innan talibanerna tog över gick de i förskola och skola i sin hemstad. Nu sover de under ett träd.

Fick brev från talibanerna

Majid, hans fru och deras tre små barn befinner sig nu i Kabul. De tvingades lämna sitt hem och sina jobb i provinsen Jowzjan, 50 mil från huvudstaden, efter att talibanerna tagit makten.

– Jag fick ett brev där de sa att de visste att jag jobbat åt utländsk makt och sa åt mig att ta kontakt med dem. Annars skulle de hitta mig och bestämma vad de skulle göra med mig skrev de, berättar han.

Majid är engelsklärare och en av de tolkar som jobbat för den svenska Försvarsmakten fram till 2014, då insatsen avslutades.

– Jag jobbade för dem i ett och ett halvt år och var ute med dem på deras uppdrag. Jag följde med dem på allt även om det var farligt och vi blev beskjutna av talibaner.

Varför ville du jobba för dem?

– De var i mitt land och de behövde hjälp från rätt personer, jag är en ärlig person som ville hjälpa dem. Jag tänkte också ett det var en bra arbetsplats och ett bra steg i min karriär.

Majid med en svensk soldat på uppdrag. Tillsammans håller de upp den svenska flaggan.

Varnades för explosionen

Han står med på en lista över de afghaner som skulle ha evakuerats av Försvarsmakten. Ett dokument från Utrikesdepartementet visar familjens tillstånd att komma in på Kabuls flygplats för att ta ett flyg till Sverige.

Under torsdagen lyckades familjen ta sig till flygplatsen, men kom aldrig in genom folkmassan. När ambassaden skickade ut en varning om en terrorattack tog de sig därifrån.

– Vi bara sprang när vi hörde om det. Barnen skadade sig när folk försökte ta sig från flygplatsen, så vi var på sjukhuset i går kväll, berättar han.

Familjen fick aldrig en ny chans att komma med ett plan ut ur landet. Evakueringen avslutades dagen efter, fyra dagar innan den deadline som talibanerna och USA kommit överens om.

Under 1,5 år jobbade Majid som tolk för svenska styrkor i Afghanistan. Här är han på uppdrag med svenska soldater.

Lovar att evakuera fler

Totalt flögs 612 afghaner ut, och börjar nu sina nya liv i Sverige. Men bara ett fåtal är afghaner som jobbat för Försvarsmakten. Enligt regeringen fortsätter arbetet med att få ut dem. Men hur planen ser ut och hur eller när de kan evakueras kommenterar man inte.

– Det kan jag inte gå in på av säkerhetsskäl. Men dels kan ju flygplatsen öppnas så småningom och det finns andra sätt att ta sig ut, sa Ann Linde på pressträffen.

Tills för några veckor sedan var det enligt justitieminister Morgan Johansson (S) orimligt och eventuellt emot grundlagen att hjälpa tolkarna. Men dagen efter svängde regeringen i frågan och har fått kritik för sitt sena agerande.

Majid, hans fru, de två döttrarna, sju och fyra år gamla och sonen på två år har sovit under ett träd i Kabul de tre senaste nätterna.

– Vi lever i ett helvete här. Vi har inget hem, ingen mat och talibanerna är ute efter mig. En del människor skrattar åt oss och säger ”så går det när man jobbar för utlänningar”.

Majid menar att han som tolk redan då han jobbade för Sverige utsatte sig för fara. ”Jag följde med de svenska styrkorna på allt även om det var farligt och vi blev beskjutna av talibaner.”

”Min familj har förlorat allt”

Majid tror att intervjun med Aftonbladet kan vara hans sista nödrop. Han vädjar till svenska myndigheter att hjälpa familjen och andra i deras situation ut ur landet. Eller åtminstone om råd om andra sätt att ta sig till Sverige.

– Snälla, rädda våra liv. Vi är också människor som ni, snälla säg det till alla.

Men hoppet om att få lämna ett Afghanistan i talibanernas händer börjar slockna.

Majid ångrar i dag att han tog jobbet som tolk.

– Hade jag vetat hur det hade blivit hade har aldrig jobbat för dem. Jag och min familj har förlorat allt. Mitt enda alternativ är att Sverige hjälper mig. Annars måste jag nog lämna min familj, då kanske talibanerna åtminstone låter dem vara ifred.

I slutet av ambassadens meddelande står det:

Vi uppmanar dig att tänka på din egen säkerhet. När ny information finns kommer vi att kontakta dig.

Fotnot: Majid heter egentligen något annat, Aftonbladet har bytt ut hans namn av säkerhetsskäl. Av samma skäl väljer vi att inte visa hans och hans barns ansikten.

17 miljoner jackpott på Stryktipset – följ expertens
skrällsystem

ANNONS